Nikolić se sastaje sa Olandom na Brdu kod Kranja

Nikolić i Oland će razgovarati na marginama neformalnog sastanka lidera regiona i EU na Brdu kod Kranja. Skup na Brdu kod Kranja održava se na zajedničku inicijativu predsednika Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Ive Josipovića.

Sastanku će uz Pahora, Olanda, Nikolića i Josipovića prisustvovati i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsednik Albanije Bujar Nišani, članovi predsedništva BiH Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović, visoki predstavnik EU, kao i kosovska predsednica Atifete Jahjaga.

Najavljeno je da će se razgovarati u okviru plenarne sesije, koja počinje u 11 sati, potom će se Pahor i Oland obratiti medijima, a trebalo bi da bude pripremljena i deklaracija. Regionalni mediji ocenili su da je pozitivno iznenađenje sastanka prisustvo francuskog predsednika, što se, kako se navodi, doživljava kao izuzetno važna poruka jer je on šef države koja u poslednje vreme nije preterano naklonjena procesu proširenja EU.

Oland će, prema saopštenju na sajtu francuskog predsednika, danas boraviti u zvaničnoj poseti Sloveniji, u okviru koje ce se pridružiti regionalnim liderima, a u njegovoj agendi su, pored sastanka sa Nikolićem, i susreti sa Vujanovićem, Ivanovim, Nišanijem i Jahjagom.

Kako je saopštio kabinet Josipovića, namera sastanka na Brdu kod Kranja je razmatranje dalje dinamike procesa proširenja EU, pronalaženje kapaciteta za rešavanje otvorenih pitanja unutar samog regiona i definisanje prioritetnih privrednih i infrastrukturnih projekata od zajedničkog interesa za sve zemlje regiona.

Sastanak je nastavak neformalnog političkog dijaloga čelnika zemalja regiona i EU na najvišem nivou, koji je dogovoren na radnom doručku predsednika zemalja regiona, održanog u kabinetu predsednika Hrvatske 1. jula, na dan stupanja Hrvatske u EU, podseća se u saopštenju koje je prenela agencija Hina.

Skup na Brdu kod Kranja predstavlja i nastavak inicijative sa sličnim ciljem koju su još 2010. godine pokrenuli tadašnji slovenački premijer, a aktuelni šef države Borut Pahor, sa tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Izvor: Tanjug, Blic

Pogledajte još