Đilas: Članovi DS-a žrtve progona

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas ocenio je u pismu ministru pravde Nikoli Selakoviću da su članovi Demokratske stranke žrtve "samovoljnog progona" i da su neki od njih u pritvoru "neobrazloženo i neosnovano".

"Danas se članovi Demokratske stranke mimo Ustava i zakona zatvaraju iza rešetaka dok se huligani, osuđenici i begunci od poternica oslobađaju. To je neporeciva činjenica", naveo je Đilas.

Predsednik DS-a je od Selakovića zatražio da se prestane sa takvom praksom i naveo da njegovo obraćanje nije "vid političkog pritiska, već apel za poštovanje Ustava i zakona".

Đilas je naveo da Selaković nema pravo da zatvara oči "pred kršenjem ljudskih prava građana ove zemlje zbog njihove političke pripadnosti".

"Ukoliko postoje opravdane sumnje, Vaša je dužnost da koristite prava iz oblasti nadzora nad radom sudstva i tužilaštva kada znate, tj. kada biste morali znati, do kakvih sve kršenja krivično-procesnih prava dolazi u poslednjih godinu dana.

"Poštujući mogućnost da nemate sve potrebne informacije, ovim putem Vam ih dostavljam", naveo je predsednik DS-a.

Prema njegovim rečima, demokrate su dok su bile stožer Vlade Srbije počele "bespoštednu borbu protiv organizovanog kriminala inicirajući postupke protiv Stanka Subotića, Darka Šarića, Andrije Draškovića, Sretena Jocića, Darka Eleza, Darka Ercega i drugih".

U borbi protiv korupcije prethodna vlada inicirala je postupke u slučajevima Kolubare, Azotare, Železnica Srbije, EDB Beograd, nabavke vakcina, Luke Beograd, Agrobanke...

"Kao predsednik Demokratske stranke, nikad neću stajati na putu pravdi ukoliko postoje dokazi da se bilo koji naš član ogrešio o zakon, ali nikada neću ni dozvoliti da se ijedan građanin Srbije prinosi na oltar 'revolucionarne pravde' i revanšizma",
naveo je Đilas.

Kao primere kršenja ljudskih prava, Đilas je naveo da je bivši ministar Saša Dragin devet meseci u pritvoru, i da je, kao i neki drugi članovi DS-a, "žrtva strahova sudstva i tužilaštva da bude pušten da se brani sa slobode".

Predsednik DS-a je dodao da zakon predviđa da se pritvor koristi "restriktivno i pod izuzetnim okolnostima" i naveo da mera pritvora "nije krivična sankcija i ne znači oslobađanje nekoga od odgovornosti".

"Sudovi ne smeju da primenjuju olako ovu meru u dužem vremenskom periodu niti sudije smeju biti u strahu šta će se sa njima desiti ukoliko puste nekoga iz pritvora ko je punio naslovne strane tabloida"
, naveo je Đilas.

Lider demokrata je pomenuo i primere bivšeg gradonačelnika Leskovca Slobodana Kocića, članova bivšeg opštinskog veća Surčina, člana Predsedništva DS-a Bratislava Trifunovića.

"Čini se da je svaki standard u optuživanju ljudi nestao kada se najbesmislenijim optužnicama pokušava popuniti medijski prostor u Srbiji, inače prazan što se tiče ijedne dobre vesti za život građana", rekao je Đilas.

Izvor: rts

Pogledajte još