Novosađanki savetovali da se razvede kako bi dobila knjižicu

Kako za „021“ kaže Tijana Jovanović, supruga glavnog majstora u "Estetici", nejasna situacija oko vlasništva dovela je do velikih problema. Da situacija bude gora, Tijana je nezaposlena, i vezana za osiguranje svog supruga.

Moj suprug se vodi da još uvek radi u toj firmi, koja mu duguje tri godine neplaćenih doprinosa i poreza, kao i redovne plate u iznosu od 600.000 dinara. Pošto sam ja supruga zaposlenog lica u toj firmi, samim tim nisam u mogućnosti da napravim i overim svoju zdravstvenu knjižicu, i da se prijavim kao nezaposleno lice. Suprug takođe ne moze da se odjavi i prijavi u nekoj drugoj firmi jer nisu plaćeni doprinosi", priča Tijana Jovanović, dodajući da se u istovetnoj situaciji nalazi još barem troje bivših radnika "Estetike".

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao 021, sporni doprinosi su uplaćeni, ali ostavinska rasprava još uvek nije gotova.

Kada je rešenje pokušala da pronađe u Socijalnom, na šalteru su joj "prijateljski" savetovali da se razvede, jer je to jedini način kako može da se prijavi kao nezaposlena.

Tražila sam da razgovaram sa njihovom pravnom službom, međutim, na šalteru mi je rečeno da nemam drugi izlaz nego da se razvedem. Ostala sam zaprepašćena. Ne pada mi na pamet da se razvodim od muža, ali, zar to uopšte treba da bude opcija?", pita se Tijana.

Očajna Novosađanka uputila je zahteve za pomoć raznim institucijama, od inspekcije, preko Ministarstva rada, do zaštitnika građana Novog Sada.

Međutim, iz kancelarije gradskog ombudsmana joj je saopšteno da je njen poziv u pomoć odbijen zbog "nenadležnosti".

Izvor: 021.rs

Pogledajte još