Kako da se radnim danima osetite kao vikendom?

Još od školskih dana programirani smo da mislimo da su vikendi super, a radni dani nešto opterećujuće, sa gomilom obaveza i jurnjavom. Priznajmo, postoji dobar razlog za to - ta dva dragocena dana koristimo da radimo ono što volimo, sa ljudima koje volimo. Pa, kako onda da promenimo ovaj duboko ukorenjen način razmišljanja. Evo kako da se radnim danima osećate kao da je vikend i ispunite sve svoje želje:

1. Posao kao zabava

"Najvažniji razlog zbog kojeg se ponedeljkom ujutru izgubi dobro raspoloženje koje vas je držalo tokom vikenda je uverenje da na poslu treba da se osećate loše", savetuje pisac Džudi Mej Marfi.

Istina je da ćete kada ubedite sebe da vaš posao može, treba i ima da bude zabavan, onda i potražiti načine da ga takvim i učinite. Neki zavide i "školarcima-prvacima" zato što svaki dan u školi doživljavaju kao igru. Treba se odlučiti i raditi isto što misle i rade ovi mališani. Time što ćete govoriti da idete da se zabavljate, a ne da radite, promenićete osećanja prema svom poslu i postati srećniji, produktivniji i uspešniji.

Način na koji nešto doživljavamo je najvažniji. Marfi sugeriše da onom negativnom glasu u svojoj glavi date "slobodne dane". Onog trenutka kada počnete da se osećate loše, zastanite na nekoliko trenutaka da biste odagnale negativne misli. Pokušajte da mislite na nešto pozitivno - na primer, na poslednji put kada ste se slatko nasmejale na poslu. Ako ignorišete "crne" misli garantovano ćete biti opuštene i pozitivne.

2. Kolege i prijatelji

Kao što ne biramo porodicu, tako ne možemo da biramo ni ljude sa kojima radimo i malo je verovatno da ćete biti u srdačnim odnosima sa svim kolegama.

Ako želite da budete srećne na poslu, bitno je da sa nekima od njih budete u prijateljskim odnosima. Zašto ne biste probale da organizujete ručak za kolege iz raznih odeljenja? Sve što vam treba je cirkularni mejl i rezervacija stola u restoranu telefonom.

3. Malo nežnosti i pažnje

Nažalost, ne možete držati mamu ili najbolju prijateljicu kraj stola da bi vas tešile svaki put kada se stvari zakomplikuju, ali zato možete da stvorite atmosferu međusobnog razumevanja i obzirnosti na poslu. "Kako sejete, tako žanjete", glasi narodna poslovica.

Zato se preispitajte da li tračarite, ponašate se osorno ili ste ljubazne, ali potpuno emocionalno distancirane, a onda razmislite kako bi trebalo da se postavite da biste stvorile atmosferu nalik kućnoj", kaže Marfi. Ponašajte se onako kako biste želele da se drugi odnose prema vama i momentalno ćete se osetiti bolje i početi svesno da se trudite da nastupate prijateljski, naročito ako kolege sa posla ne smatrate prijateljima.

4. Želim da imam kontrolu nad svojim vremenom

Jedna od najboljih strana vikenda je sloboda da radimo šta želimo i kada želimo. Očigledno je da radne dane ne možemo da planiramo na isti način kao vikend, ali postoje neke stvari koje možemo da uradimo da bismo ponovo uspostavile kontrolu nad svojim danom.

"Napravite dogovor sa svojim šefom da ćete slediti svoj tempo i redosled obavljanja poslova, pri čemu ćete svakog dana obaviti ono što je potrebno. Tako možete da obavite zahtevnije zadatke na početku dana, a onda se opustite radeći prijatnije stvari",
savetuje Marfi.

5. Doterani na posao

Iako sve mi znamo da se kada dobro izgledamo i osećamo bolje, lako je zapasti u rutinu odevanja za posao.

"Ako vam je prešlo u naviku da nosite radnu ‘uniformu’ ili ako zaista na poslu morate da nosite uniformu, smislite načine da joj udahnete malo glamura", kaže Marfi.

„Obucite seksi cipele sa visokom štiklom ili potrošite malo više vremena da biste napravile zanimljivu frizuru. "Sitni detalji mogu mnogo da znače, a neće izazvati ljutnju šefa ako u firmi postoji strog kodeks oblačenja. Probajte da stavite raskošne viseće minđuše ili osvežite običan blejzer brošem ili lepršavom maramom",
savetuju modni stručnjaci.

Izvor: b92

Pogledajte još