Kenedija slučajno ubio agent tajne službe? (VIDEO)

Ubistvo Džona Kenedija je tokom decenija objašnjavano raznim zavereničkim teorijama, a 75 odsto Amerikanaca i dalje ne veruje u zvaničnu verziju o jednom, usamljenom strelcu. Vođene su brojne istrage kako bi se dokazalo da je 35. predsednik SAD pogođen sa dva metka ispaljena sa dva različita mesta.

Autori novog dokumentarnog filma "JFK: The Smoking gun", koji bi trebalo da bude emitovan u novembru, povodom 50-godišnjice od Kenedijeve smrti, ističu da je fatalni metak slučajno ispalio agent tajne službe Džordž Hiki, koji se vozio u konvoju, u kadilaku iza predsedničkog automobila.

Ova najnovija verzija je plod četvorogodišnjeg istraživanja veterana australijske policije Kolina Meklarena, koji svoju teoriju zasniva na radu Hauarda Donahjua koji je 20 godina prikupljao dokaze o atentatu na Kenedija i izneo ih 1992. u knjizi "Mortal Error: The Shot That Killed JFK".

Meklaren i Donahju navode da su Hiki i njegove kolege iz tajne službe noć uoči dolaska Kenedija u Dalas proveli u pijančenju, te da su sledećeg dana bili mamurni.

(old_image)

Meklaren tvrdi da je pronašao i dokaz da Hiki nije prošao obuku za rukovanje poluautomatskim pištoljem "Ar-15", koji je tog dana nosio.

"To je bio prvi put da prati predsednika u automobilu i prvi put da drži taj tip oružja",
rekao je Meklaren u izjavi za "Hafington post".

Prema njegovoj teoriji, nakon prvog pucnja, kojim je Kenedi pogođen u vrat, Hiki je zgrabio svoj pištolj, ali je usled iznenadnog kočenja konvoja slučajno povukao oroz i ispalio metak koji je predsednika pogodio u potiljak.

Meklaren tvrdi da je Hikijev pištolj bio drugačijeg kalibra od municije koju je koristio Li Harvi Osvald, koji je 1964. jedini optužen za ubistvo Kenedija.

"To je tragična nesreća koja se dogodila u žaru akcije"
, naglasili su Meklaren i Donahju, navodeći da je sve zataškano uz pomoć predsednikovog brata, Roberta Kenedija, kako tajna služba ne bi bila osramoćena.

Agent Hiki, koji je preminuo pre dve godine, izjavio je dan nakon atentata u Dalasu da je potegao oružje kada je čuo prvi pucanj, ali da nije pucao.

Izvor: blic

Pogledajte još