Odbijena žalba za jemstvo Subotića

Po nalaženju Apelacionog suda, ne mogu se prihvatiti žalbeni navodi Tužilaštva da je neprihvatljiva izjava (neophodna za ukidanje pritvora uz jemstvo) koju je Subotić dao pred nadležnim organom Švajcarske - notarom.

Subotić je odmah po dolasku u Srbiju 29. jula pred Specijalnim sudom ponovio obećanje da se neće kriti i da bez odobrenja suda neće napustiti boravište.

"Kako je ova izjava data pre odlučivanja pred drugostepenim sudom u postupku po žalbi, na taj način je potvrđena izjava koju je okrivljeni dao pred nadležnim organom Švajcarske", navodi se u obrazloženju odluke.

Apelacioni sud takođe navodi da je Specijalni sud pravilno zaključio da se Subotićevo prisustvo može postići zamenom mere pritvora jemstvom, imajući u vidu da je krivični postupak protiv njega za šverc cigareta ušao u sedmu godinu, da je došlo do ukidanja prvostepene osuđujuće presude (kojom je Subotić bio osuđen na šest godina zatvora) i da je glavni pretres iznova otpočeo, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Takođe je promenjena pravna kvalifikacija krivičnog dela koje se Subotiću stavlja na teret, odnosno izvršenje krivičnog dela zloupotreba službenog položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu za koje je zaprećena blaža kazna, nego za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje je prvostepenom presudom oglašen krivim, dodaje se u obrazloženju odluke.

Apelacioni sud podseća i da se Subotić tereti za radnje koje su se dogodile pre više od 16 godina -1995. i 1996. godine.

Subotić je u ponedeljak došao u Beograd pošto je posle sedam godina povučena crvena poternica, koja je za njim bila raspisana posle pokretanja istrage za šverc cigareta u Srbiji 2006.

Povučena je po naredbi Specijalnog suda u Beogradu pošto je Subotić 19. jula položio jemstvo od 538.000 evra, odnosno upisao je hipoteku na kuću u korist suda.

Tom odlukom sud je usvojio četvrti predlog Subotićevih branilaca za određivanje jemstva u tom iznosu, koje je i najmanje koje je do sada nudio.

U decembru 2011. godine sud je odbio najviši ikad ponuđeni iznos srpskom pravosuđu za jemstvo od pet miliona evra, a treći koji je nudio Subotić. Prethodni predlozi za jemstvo iznosili su 700.000 evra i dva miliona evra.

Subotiću je inače 17. juna počelo ponovljeno suđenje u odsustvu u Specijalnom sudu u Beogradu zbog optužbi da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete devedesetih godina.

Subotić se, posle izmene Krivičnog zakona od 15. aprila, preciziranom optužnicom tereti za krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica, za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora, a ne više za zloupotrebu službenog položaja, za koju mu je pretila kazna do 12 godina zatvora.

Apelacioni sud u Beogradu zimus je ukinuo prvostepenu presudu kojom je Subotić u odsustvu bio osuđen na šest godina zatvora zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a optuženi kao pripadnici njegove grupe na zatvorske kazne od četiri i po godine do deset meseci zbog šverca cigareta devedesetih godina.

Ukinutom presudom Specijalnog suda od 6. oktobra 2011. Subotić je, pored zatvorske kazne, obavezan da u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude u budžet Srbije uplati 75.821.404 dinara sa kamatama koje se računaju od 1. novembra 1996. godine.

Odlukama Specijalnog suda privremeno su Subotiću oduzete nekretnine i lokali u Srbiji i Crnoj Gori, ali te odluke ostaju na snazi do pravosnažnog okončanja postupka.

Subotić se tereti da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima.

Tako je na štetu budžeta grupa stekla korist od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.

To su radili uz pomoć službenika Savezne uprave carina, koji su omogućili ulazak teretnih kamiona sa cigaretama bez ikakvog evidentiranja. Potom su cigarete prevozili i skladištili ih u više magacina po Srbiji, a zatim ih preprodavali.

Subotić je bio na crvenoj Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija, pošto je u bekstvu od 2006. kada je pokrenut krivični postupak protiv njega, ali slobodno živi i radi u Švajcarskoj.

Izvor: b92

Pogledajte još