Josipović: Razumem srpsko viđenje Oluje

Rat se završio i pred Hrvatskom i Srbijom je evropska budućnost i zaista bih voleo da pregovori sa vašom zemljom počnu što pre. Razlike u gledanjima na prošlost postoje, ali očekujem da će se one smanjivati, mada verovatno neće nestati.

Ovo je ključna poruka koju u intervjuu za „Novosti“ iznosi hrvatski predsednik Ivo Josipović. Uoči prve zvanične posete Beogradu, koja se očekuje na jesen, on razmatra pitanja koja opterećuju odnose dveju država i predlaže rešenja za njihovo rešenje.

„Prošlost nas najviše opterećuje. Ratna stradanja, sudbina nestalih, izbeglice, sukcesija bivše države, stambeno zbrinjavanje, penzije iz doba rata... Lično, mislim da bi pojedina pitanja mogli brzo da rešimo, ali u dobrosusedskoj atmosferi to ne bi trebalo da bude preveliki teret.

O predstojećoj godišnjici „Oluje“ i kako će ona uticati na odnose Beograda i Zagreba, budući da na nju gledamo različitim dioptriama, predsednik Hrvatske je rekao:

Nadam se da neće. Za Hrvatsku je „Oluja“ bila nužna oslobodilačka akcija kojom je završen rat. Nažalost, bilo je žrtava, a bilo je i zločina. Bez „Oluje“ Hrvatska ne bi bila slobodna i nezavisna. Činjenica o stradanju većeg broja Srba u toj akciji daje srpskoj strani pravo na drugačiji pogled. Iako ćemo se, verovatno, morati pomiriti sa tim da na neke istorijske događaje gledamo različito, očekujem i da Srbi s razumevanjem prihvate značaj „Oluje“ za slobodu hrvatske države. S druge strane, Hrvatska treba s dužnim pijetetom da se odnosi prema svim žrtvama, da kazni zločine i da svima koji žele da se vrate to i omogući. Dolazak nekih hrvatskih Srba na proslavu „Oluje“ važan je iskorak, dobar i za Hrvate i za Srbe. Kao što je dobro i važno da zajednički iskažemo poštovanje žrtvama rata, kako Hrvatima, tako i Srbima, ili ljudima druge nacionalnosti. Često se zaboravlja da je preko 10.000 Srba bilo u redovima hrvatske vojske za vreme rata i da su dali ogroman doprinos našoj slobodi.

Ceo intervju, odnosno šta je predsednik Hrvatse, Ivo Josipović rekao o odnosima sa Srbijom i prvoj zvaničnoj poseti Beogradu i susretu sa predsednikom Nikolićem pročitajte na sajtu Novosti.

Izvor: Novosti

Pogledajte još