Vučić: Danas tužan dan za Srbiju

Danas se obeležava 18. godina od operacije u kojoj je ubijeno 1.600 Srba.

Parastos je služio hvostanski vladika Atanasije Rakita sa sveštenstvom, a pored Vučića tu su bili i predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, načelnik generalštaba VS Ljubiša Diković, predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta, članovi porodica ubijenih i brojni građani.

Parastosu je prisustvovala i nekadašnja predsednica Republike Srpske Biljana Plavišić.

Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić apelovao je, posle parastosa žrtvama vojne akcije "Oluja", na međunarodnu zajednicu da odgovorni za taj zločin budu kažnjeni i ocenio da će apel Srbije biti jači onoliko koliko je njena snaga veća.

"Samo jaka, stabilna i moćna Srbija može da pomogne svom narodu, ma gde on živeo, i jedino takva Srbija može da ga zaštiti od događaja kakva je bila Oluja".

Vučić je posle parastosa žrtvama "Oluje", rekao da je danas tužan dan za celu Srbiju i sve Srbe ma gde oni živeli, i poručio da Srbija ne može da zaboravi najveće etničko čišćenje počinjeno posle Drugog svetskog rata.

"Toliko stradalih, a bez ozbiljne odgovornosti za one koji su zločine počinili. Jedina pouka koju možemo da izvučemo je da moramo da stvorimo jaku i moću Srbiju, jer jedino na taj način možemo da pomognemo našem narodu ma gde on bio",
poručio je Vučić.

Vučic je naglasio da Srbija apeluje međunarodnu zajednicu da oni koji su skrivili žločine odgovoraju i budu kažnjeni.

"Ratni zločini nikad ne zastarevaju", podsetio je Vučić, i oni koji su ih počinili kad-tad će i odgovarati, dodao je on.

"Govoriću u Beogradu na isti način kako sam govorio u Zagrebu. Mi Srbi imamo pravo da kažemo da je tuga danas dominanatan osećaj, ali imali smo i snage da prezremo one koji su u naše ime činili zločine. Nadamo se da će i drugi narodi na Balkanu imati snage da prezru one koji su u njihovo ime činili velike i teške zločine", istakao je Vučić.

Upitan šta se dešava sa rešavanjima otvorenih pitanja na relaciji sa Hrvatskom vezanih za imovinu Srba, stanarska prava, penzije, Vučić je rekao da se sve to pomerilo sa mrtve tačke i da Srbija ispunjava svoj deo dogovora postignutog prilikom njegove posete Zagrebu.

"Očekujemo od njih da se konačno krene sa isplatom penzija i reši pitanje stanarskih prava, a radimo i na povraćaju zemljišta koje je oteto", kazao je Vučić.

On je dodao da ima mnogo problema na čijem rešavanju Srbija i Hrvatska sada zajedno rade i naglasio da će položaj Srbija u Hrvatskoj, ali i izbeglih u budućnosti biti bolji i da će oni osetiti veću brigu i snagu Srbije.

Vučić je rekao i da uprkos različitim stavovima, Srbija i Hrvatska pokušavaju da na racionalnoj osnovi postave svoje odnose i da rešavaju probleme.

U Srbiji i Republici Srpskoj se danas obeležava 18 godina od hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", najvećeg progona Srba u novijoj istoriji, u kojem je više hiljada Srba ubijeno i nestalo, dok Hrvatska ovih dana obeležava Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

Hrvatska sa druge strane danas obeleževa Dan pobede i domovinske zahvalnost i Dan hrvatskih branitelja.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je sinoć da je agresija prema Srbima u zapadnoj Krajini izvršena uprkos činjenici da su politički predstavnici Srba samo dan ranije potpisali sporazum o mirnom rešavanju sukoba.

"Tokom samo nekoliko dana neravnopravne borbe slomljen je otpor srpske vojske Krajine, a srpski narod, njih 220.000, tada je krenuo u najveću seobu, na istok, braći po veri", rekao je Štrbac obraćajući se prisutnima ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci gde je paljenjem sveća sinoć počelo obeležavanje 18. godišnjice vojno policijske akcije Hrvatska “Oluja”.

I osamnaest godina posle, ekshumacije još traju, neke grobnice nisu ni otvorene, pa otuda i različiti podaci o broju poginulih, nestalih i prognanih, kojih je, prema podacima Dokumentacionog centra "Veritas", najmanje 250.000.

"Upravo njima svih ovih godina na istom mestu palimo sveće, jer ako im već ne možemo posetiti grobove, možemo barem ovako da se pomolimo za pokoj njihovih duša”, rekao je Štrbac.

Za zločine počinjene u "Oluji" u Hrvatskoj niko nije krivično odgovarao, što nailazi na osudu obeju strana.

Trojica hrvatskih generala - Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak, iako su prva dvojica provostepenom presudom Haškog tribunala bili osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, oni su u novembru prošle godine oslobođeni po svim tačkama optužnica, što je izazvalo žestoke reakcije u Srbiji, a u Hrvatskoj oduševljenje. Čermak je oslobođen ranije, aprila 2011.

Hrvatski predsednik Ivo Jospović je nedavno izjavio da je jasno da Srbija i Hrvatska nikada neće imati zajednički stav o ovom događaju, a da očekuje da Srbi s razumevanjem prihvate značaj “Oluje” za nezavisnost Hrvatske.

Josipović je u četvrtak, prilikom uručivanja odlikovanja hrvatskim braniteljima povodom Dana pobede u Zagrebu, poručio da je vojno-policijska akcija "Oluja" snažno obeležila hrvatsku istoriju, a ministar odbrane Hrvatske Ante Kotromanović je rekao da oslobađanje generala Gotovine, Čermaka i Markača potvrđuje da je Hrvatska "čista kao suza".

Veritas je saopštio da Srbi iz Hrvatske očekuju da Savet bezbednosti UN i Rezidualni mehanizam Haškog tribunala reaguju na inicijativu dokumentacionog centra za preispitivanje oslobađajuće presude hrvatskim generalima za akciju “Oluja”, jer se došlo do novih dokaza.

I pojedine nevladine organizacije u Hrvatskoj osuđuju to što ni posle 18 godina nema pravosnažnih presuda za ratne zločine i što brojne civilne žrtve rata nisu primereno obešećene.


B92

Pogledajte još