Šta se sve proizvodi u zatvorima

Zaposleni zatvorenik za rad dobija oko 7.000 dinara platu, rečeno je agenciji Beta u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

"Proizvodnja se realizuje prevashodno za interne potrebe svih ustanova u okviru Zavoda. Može se organizovati i za treća lica i poznate kupce, ali nema oznaka serijske proizovdnje", rekla je portparolka Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Zorana Vučković.

Ona je kazala da su prihodi od prodaje minimalni, ali da su koristi višestruke.

"Pozitivna strana čak i te minimalne zarade jeste činjenica da se ta sredstva vraćaju u sistem, tj. koriste se za unapredjivanje uslova života i rada ustanova", rekla je Vučkovićeva.

Nedavno renovirani blokovi Okružnog zatvora u Beogradu i Specijalne zatvorske bolnice, kao i Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu opremljeni su nameštajem i predmetima koji su proizveli zatvorenici.

"U skorijem periodu, Uprava je kroz internu proizvodnju ostvarila uštede od oko 25 odsto"
, kazala je Zorana Vučković.

Zatvorenik ima pravo da radi, odnosne od 2005. godine to za njih više nije obaveza. Trenutno je zaposleno oko 40 odsto zatvorenika.

"Primarni interes organizovanja proizvodnih procesa jeste upošljavanje i obuka osudjenih lica, a zatim komercijalna funkcija"
, rekla je Zoran Vučković.

Kako bi se što bolje snašli kada napuste zatvorske ustanove, osudjenici mogu tokom služenja kazne da savladaju pet zanimanja: zavarivanje, sito štampa, izrada nameštaja, pekarstvo i povrtarstvo.

U tri kažneno-popravna zavoda: Nišu, Sremskoj Mitrovici i Požarevcu, oko 500 zatvorenika ima priliku da stekne diplome iz ovih pet zanimanja, a na osnovu projekta "Podrška stručnog obrazovanja i obuci u zatvorskim ustanovama u Srbiji" koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije.

"Nakon izlaska iz zatvora, sa stečenim znanjima, veštinama i zvaničnim kvalifikacijama, bivši osudjenici imaće mogućnost da se zaposle ili započnu sopstveni posao, a ne da se vraćaju kriminalu"
, rekala je Vučkovićeva i dodala da je recidivizam, odnosno visok procenat povratnika, osnovni razlog prenatrpanosti zatvora.

Do sada je 422 osudjenika uspešno završilo obuku i steklo sertifikat, a planira se da takav sistem obuke postane održivi sistem stručnog obrazovanja u svim zatvorima u Srbiji.

Izvor: Beta

Pogledajte još