SPO: "Oluja" zločin etničkog čišćenja

Prema njegovim rečima, u zločinačkoj akciji "Oluja" stradala su deca, žene, starice, "i celom svetu je jasno da se na današnji dan desio zločin etničkog čišćenja".

"Ovaj dan je jedan od najtužnijih u srpskoj istoriji", rekao je Jugović.

U Srbiji se danas obeležava 18 godina od hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", najvećeg progona Srba u novijoj istoriji, u kojem je više hiljada Srba ubijeno i nestalo, dok se Hrvatska sutra obeležava Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

Dokumentacioni centar "Veritas" navodi da i posle 18 godina ekshumacije još traju, neke grobnice nisu ni otvorene, pa otuda i različiti podaci o broju poginulih, nestalih i prognanih, kojih je, kako ocenjuje taj centar, najmanje 250.000.

Trojica hrvatskih generala - Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak, iako su prva dvojica prvostepenom presudom Haškog tribunala bili osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, prošle godine su oslobođeni po svim tačkama optužnica, što je izazvalo žestoke reakcije u Srbiji, a u Hrvatskoj oduševljenje. Čermak je oslobođen ranije.

Za zločine počinjene u "Oluji" u Hrvatskoj niko nije krivično odgovarao, što nailazi na osudu obeju strana.

U vojno-policijskoj akciji "Oluja", koja je počela na današnji dan, a završila se 5. avgusta 1995. godine, prema podacima "Veritasa", ubijeno je najmanje 1.886 osoba srpske nacionalnosti i proterano najmanje 250.000 stanovnika bivše Republike Srpske Krajine.

Među stradalima je 1.196 civila, od čega 540 žena. Prema istim podacima, 943 osobe se još vode kao nestale.

Odluka o početku akcije "Oluja" je, na predlog tadašnjeg komandanta sektora Jug, hrvatskog generala Gotovine, doneta na Brionima 31. jula 1995. godine.

Blic

Pogledajte još