Misi Frenklin osvojila rekordno šesto zlato

Frenklinova je plivala prvu deonicu za SAD i donela je svom timu blagu prednost, a njene drugarice iz reprezentacije Džesika Hardi, Dana Volmer i Megan Romano preuzele su zadatak od nje i završile trku za tri minuta, 53 sekunde i 23 stotinke.

Misi Frenklin ima 18 godina i osim što je postala najuspešnija u ženskoj konkurenciji na svetskim prvenstvima, popravila je učinak s Olimpijskih igara u Londonu, gde je osvojila četiri zlata i jednu bronzu.

Ona je nadmašila rekord koji su zajednički držale Trejsi Kolkins, koja je 1978. osvojila pet zlata, i Libi Triket, koja je to uradila 2007. godine.

Frenklinova se takođe priključuila malom klubu plivača koji su osvajali šest zlata na svetskim prvenstvima ili olimpijskim igrama, a koji čine Majkl Felps, Mark Spic i Kristin Oto.

Australija je danas osvojila srebro u štafeti, s vremenom 3:55,22, a bronza je otišla Rusiji sa 3:56,47.

"Nisam baš sigurna odakle je to došlo, ali sam stvarno srećna zbog uspeha. Znali smo da nas čeka žestoka konkurencija i da moramo da damo sve od sebe. Tako da sam samo izašla na bazen. Bolelo je, baš jako, ali sada kad je sve završeno, jako smo srećne", rekla je Frenklinova.

Uprkos ulasku u istoriju, Misi Frenklin nije proglašena za najbolju plivačicu takmičenja u Barseloni.

To priznanje otišlo je njenoj drugarici iz reprezentacije Kejti Ledeki, koja je osvojila četiri zlatne medalje i postavila dva svetska rekorda. Ona je priznanje dobila prema formuli koja ne računa štafetu i daje dodatne poene za svetske rekorde.

Beta

Pogledajte još