Revolucija u ishrani: Pojeden prvi hamburger napravljen u laboratoriji (FOTO, VIDEO)

To je finansirao jedan od osnivača Gugla, Sergej Brin koji je u video-izjavi emitovanoj tokom "degustacije hamburgera" rekao da je za to dao 250.000 evra jer je - zabrinut za životinje.
                                                                                                                            Foto: Beta, AP

(old_image)

Dvoje dobrovoljaca koji su učestvovali u predstavljanju i pripremi prvog "hamburgera" iz laboratorije, ocenili su da je "meso" slično hamburgeru, ali su očekivali da će ukus biti bogatiji.

Rekla bih da je sličan mesu. Nedostaju mi so i biber", rekla je austrijska nutricionistkinja Hani Rojcler kada je probala hamburger.

Nedostaje masnoća, ali zalogaj je istog ukusa kao uobičajen hamburger", rekao je drugi volonter, američki novinar Džoš Šonvald, dodavši da je retko jeo hamburger kao sada, na probi - bez kečapa, luka ili slanine.

Ekipi holandskih naučnika s Univerziteta u Mastrihtu, na čelu s profesorom Markom Postom, trebalo je šest nedelja da u laboratoriji odgaje prvi "hamburger". Bio je težak 142 grama, a koštao je 250.000 evra. U "meso" su dodati prezle, so, jaja u prahu i šafran.
Foto: Beta, AP

(old_image)

Post je rekao da se nada da će pravljenje mesa u laboratorijama jednog dana pomoći u borbi protiv nestašice hrane i klimatskih promena.

Njihov cilj je da novi proizvod ima isti izgled i ukus kao hamburger i da onome ko ga bude jeo daje isti osećaj.

Proizvodnju "hamburgera" u laboratoriji podržala je i grupa za zaštitu životinja PETA.

Meso iz hamburgera, teško 140 grama, proizvedeno je iz ćelija mišića uzetih iz žive krave, a ovakav proces proizvodnj koštao je 250.000 evra, prenela je agencija AFP.

Meso uzgojeno u laboratoriji je pomešano sa solju, jajetom u prahu i prezlama, kako bi se poboljšao ukus, a boja mesa je dobijena pomoću soka cvekle i šafrana. Naučnici navode da će ukus tog hamburgera biti sličan pravom hamburgeru.
                                                                                                                               Foto: Beta, AP

(old_image)

Profesor Mark Post sa Univerziteta u Mastrihtu, u čijoj je laboratoriji proizvedeno pomenuto meso, rekao je da je ono bezbedno i da ima potencijal da zameni meso u ishrani miliona ljudi širom sveta.

Tim holandskih naučnika je ćelije od organski uzgojene krave stavilo u hranjivi rastvor kako bi bilo stvoreno mišićno tkivo. Ono je zatim preraslo u mesna vlakna, a da bi bio proizveden prvi hamburger bilo je potrebno 20.000 takvih vlakana.

Iako je trenutno takvo meso veoma skupo, predviđa se da će troškovi proizvodnje mesa u laboratoriji pasti kako budu rasle proizvedene količine i da će ono u supermarketima moći da se kupi za 10 do 20 godina.

Izvor: Beta, Tanjug via Novosti

Pogledajte još