Raskinuti ugovori sa "Alpinom"

"Alpina" je bila zadužena za izgradnju deonice autoputa Pirot istok - Dimitrovgrad i za obilaznicu oko Dimitrovgrada.

Đurović je, na konferenciji za novinare, rekao da su se za raskid ugovora sa Alpinom, koja je u stečajnom postupku, čekale saglasnosti Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

"Koridori" danas, najavio je Đurović, počinju proceduru naplate bankarskih garancija za dobro izvršenje posla u iznosu od više od pet miliona evra i bankarske garancije za povraćaj avansa u iznosu od oko dva miliona i sedamsto hiljada evra.

Đurović je rekao da će se sa danom raskida ugovora izvršiti presek stanja, početi izrada predmera i predračuna radova, kao i projekat izvedenog stanja, koji će biti osnov za raspisivanje novog tendera.

"Koridori Srbije" će u narednih 45 dana izvršiti sve neophodne radnje i pokrenuti tender za završetak izgradnje deonica koje je izvodila Alpina, najavio je Đirović i napomenuo da će se sprovoditi uz podršku i nadzor Svetske banke i EBRD.

Prema njegovim rečima, sam proces trajaće između šest i devet meseci, pa se očekuje da naredne građevinske sezone počnu radovi punom parom na ovoj deonici Koridora 10.

Kako kaže, za sada se ne kasni sa radovima, a posle ovog odlaganja, uveren je da će deonica Pirot istok- Dimitrovgrad i obilaznica biti gotovi u prvoj polovini 2016. godine.

Đurović je naveo da dugovanja "Alpine" domaćim kompanijama iznose oko 420 miliona dinara, a "Koridori Srbije", iako to nije njihova obaveza, učiniće sve da pomognu da se taj novac naplati od austrijske kompanije.

"Moj savet je da se srpske kompanije udruže kako bi mogle da ispune uslove koje banke traže na tenderu", rekao je Đurović.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još