Završena blokada puta u Jarinju

Oni protestuju zbog neisplaćivanja takozvanih kosovskih dodataka i drugih socijalnih problema.

Predsednik sindikata preduzeća "Lola FOT Lešak" Milomir Perović izjavio je tom prilikom novinarima da će, u slučaju da se njihovi zahtevi ne zadovolje, radnici iz opštine Leposavić otpočeti celodnevne blokade te saobraćajnice.

Radnici protestuju zbog neisplaćivanja sedam privremenih naknada u 2013. godini, zahtevaju da se kosovski dodatak uskladi sa minimalnom cenom rada, da se na spisak primalaca tog dodatka vrate oni kojima je on ukinut nakon što su otišli sa Kosova i Metohije, kao i da se umesto radnika koji su otišli u penziju u spisak korišćenja privremene naknade uvrste novi radnici.

"Ne obraćaju pažnju na naše probleme i tek su se juče oglasili iz Beograda kada smo došli ovde da postavimo blokadu. U slučaju da ne ispune naše zahteve planiramo punu blokadu od 24 sata", rekao je Perović.

Radnici smatraju da su za, kako navode,"diskriminaciju i ponižavanje radnika u društvenim preduzećima" sa Kosova odgovorni Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Sindikalni predstavnici traže da se zaposlenima koji su ostali na Kosovu odmah isplate privremene naknade za sedam meseci ove godine.

Radnici zahtevaju i da se privremene naknade usklade sa minimalnom cenom rada, i da se na spisak vrate korisnici privremene naknade koji žive van Kosova, a kojima je ta naknada ranije ukinuta.

Predloženo je da se sagleda mogućnost da se umesto radnika koji su otišli u penziju, na spisak korisnika privremene naknade uvrste novoprimljeni radnici jer se njima ne uplaćuju penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Sindikati društvenih preduzeća iz Leposavića najavili su da će, ukoliko im zahtevi ne budu ispunjeni, potpuno blokirati put Raška-Kosovska Mitrovica.

Trajković: Blokada nikome ne koristi
(old_image)

Poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković kaže za B92 da blokada puta ne ide u korist ni Beogradu ni Prištini i da predstavlja opstrukciju normalizacije odnosa između Srba i Albanaca.

"Meni to, u stvari, liči na iznalaženje razloga za kompromitaciju impelemntacije briselskog sporazuma, baš u momentu kada Srbija dobija pohvale da je ipak dosta uradila jer više policija i carina na posao na prelazu Brnjak ne idu helikopterima već normalno, i u momentu kada su sve oči uprte u institucije Prištine koja zakonom o amnestiji komplikuje situaciju i primenu briselskog sporazuma, što definitivno kandiduje Kosovo kao prombem", smatra ona.

"Takođe, na ovaj način kao da ne damo da počne pozitvnije da se gleda na Beograd, a da se u drugom smislu počne s pritiskom na Prištinu",
dodala je Trajković.


B92

Pogledajte još