Kinezi u Pirotu uče da igraju srpsko kolo (VIDEO)

Deo kineskih folkloraca smešten je u selu Temska, a kako kaže Pančić, jedan od razloga njihovog dolaska u Pirot jeste želja da nauče da igraju srpsko kolo.

"Izrazili su veliku želju da nauče srpsko kolo tako da će im folklorci iz pirotskog Doma kulture narednih dana biti svojevrsni instruktori, jer će ih učiti da igraju najpoznatija srpska kola", rekao je Pančić.

Jedan od članova trupe iz Kine Vilijem Čen izjavio je Tanjugu da je prvi put u Pirotu i da je oduševljen i Srbijom i gradom u kome se nalazi.

"Naš prvi nastup na ulicama Pirota pratio je ogroman broj ljudi koji su bili veoma fini i predusretljivi i odlično su nas primili, a bili su i veoma prijateljski raspoloženi. Naša umetnička trupa neguje kombinaciju različitih nacionalnih folklora, a među folklorcima ima i dece, studenata, kao i starijih i iskusnih plesača", istakao je je Čen.

Defileom oko 200 folkloraca iz pet zemalja centralnim gradskim ulicama sinoć je počeo deveti Međunarodni folklorni festival u Pirotu na kome učestvuju ansambli iz Kine, Argentine, Crne Gore, Slovačke i Jermenije, kao i domaćin-folklorni ansambl Doma kulture u Pirotu.

Prema rečima direktora Doma kulture u Pirotu Miška Ćirića, festival će trajati do 8. avgusta a program će svake večeri počinjati defileom svih ansambala centralnim gradskim ulicama u 18.30 sati, da bi se nastavio koncertima koji će počinjati u 20 sati svakoga dana na Omladinskom stadionu.

"Interesovanje je ogromno po tradiciji, jer je reč o centralnom događaju Pirotskog kulturnog leta. Cena ulaznica za koncerte biće simbolična i iznosiće 50 dinara", kazao je Ćirić.

Na ovogodišnjem festivalu, osim Trupe internacionalnog foklora iz Hong Konga, učestvuju ansambli “Los mackay ballet malambo Argentino” iz Buenos Airesa, Jermenski folklorni ansambl “Mush” iz Jerevana, Folklorni ansambl “Rozmarija” iz Prešova u Slovačkoj i KUD “Crvena stijena” iz Podgorice.

(Izvor i video: Tanjug, Blic)

Pogledajte još