Lažne krok papuče pune otrovnih i kancerogenih hemikalija!

Popularne krok papuče su već nekoliko godina neodoljiva obuća za leto širom sveta. Nose ih odrasli, ali najviše ih obožavaju deca koja ih ne skidaju. Evropu je šokirala vest da su popularne papuče otrovne. Nemačka državna televizija napravila je testiranje krok papuča raznih proizvođača i došla do šokantnog otkrića da su prepune vrlo toksičnih i kancerogenih hemikalija koje u telo ulaze preko kože. U pitanju je većina kroksica koje možete naći na štandovima pogotovo tokom letnje sezone. Naravno, ovde nije reč o originalu Crocs nego o svim njihovim imitacijama, a podatak je objavila nemačka televizija WDR (Westdeutscher Rundfunk) koja je sama podstakla analizu tih letnjih sandala.

Koktel opasnih supstanci je nađen u svim plastičnim “kroksicama”, nezavisno od cene i klase proizvoda. Želite li takve sandale ipak nastaviti da nosite, trebalo bi da, prema WDR-u, za zaštitu bar obujte čarape.

Krok papuče posebno zabrinjavaju zbog prisutnosti policikličkih aromatskih ugljenih hidrata koji su izuzetno kancerogeni. Od deset testiranih sandala, njih čak šest sadrži ove materije u daleko višem nivou nego što je preporučeno. Originalne krok papuče ne sadrže štetne materije, ali i u njima je ustanovljena prisutnost dva rastvarača koji mogu da izazovu iritaciju kože i alergije.

Izvor: Dnevno.hr

Pogledajte još