Italija: Nove mere protiv nasilja nad ženama

"Obećali smo da ćemo to uraditi i uradili smo", napisao je italijanski premijer Enriko Leta na Tviteru nakon što je vlada prihvatila predlog zakona koji bi parlament ubrzo trebalo da usvoji.

U prvih šest meseci ove godine ubijena je 81 žena, a 75 odsto njih ubili su partneri ili članovi porodice.

Prošle godine ubijene su 124 žene, a trećina žena u Italiji su u nekom trenutku života žrtve nasilja u porodici, navedeno je u izveštaju UN, navodi AFP.

"Zakon je snažan signal da predstoji radikalna promena i pokretanje nemilosrdne borbe protiv tužne pojave femicida", rekao je Leta.

Predlogom zakona je predviđeno obavezno hapšenje osoba koje proganjaju ili fizički zlostavljaju žrtve.

Kada se uloži žalba protiv osumnjičenog ona više ne može biti povučena i pokreće se policijska istraga.

Nasilni muževi ili partneri će biti izbačeni iz porodične kuće
, a žtve će redovno biti obaveštavane o pravnom statusu napadača - uključujući informaciju kada agresori, ako budu stavljeni iza rešetaka, izlaze na slobodu.

Predsednica donjeg doma parlamenta Laura Boldrini u maju je tražila uvođenje zakona o odbrani žena od nasilnih napada motivisanih mizoginijiom nakon što je primila stotine pretećih poruka putem interneta, uključujući slike sa njenom glavom na telima silovanih žena.

Italija je u junu postala peta članica Saveta Evrope koja je ratifikovala Istanbulsku povelju protiv nasilja nad ženama usvojenu 2011.

Povelju je potpisalo 25 zemalja članica Saveta Evrope, ali su je do sada ratifikovale samo Turska, Albanija, Portugal, Crna Gora i sada Italija.

Da bi stupila na snagu treba da je rafifikuje 10 zemalja - od kojih osam treba da budu članice Saveta Evrope.

(Izvor: Tanjug, Akter)

Pogledajte još