„Telekom” dobija licencu za fiksnu telefoniju na Kosovu

Dogovor o telekomunikacijama između delegacija Beograda i Prištine u Briselu skoro da je postignut, ali završetak ovog procesa koči konkretna formulacija sporazuma, saznaje „Politika”. Problem je u korišćenju pojedinih termina na kojima insistira delegacija Prištine, a koje naša delegacija ne može da prihvati, jer bi mogli da impliciraju suverenost Kosova.

Kako saznajemo, dogovoreno je da Srbija Kosovu da međunarodni pozivni broj 383 ili 384, a da nama ostane broj 381. Takvu mogućnost ranije su predlagali predstavnici Evropske unije, a ideja je da Srbija zatraži još jedan međunarodni pozivni broj na koji ima pravo, i da ga potom ustupi za teritoriju Kosova i Metohije.

Osim toga, postignut je sporazum da naš „Telekom” dobije licencu za fiksnu telefoniju za celu teritoriju Kosova i da zadrži mobilnu telefoniju tamo gde već ima infrastrukturu za svoju mobilnu mrežu. Ali, dogovorom sa delegacijom Prištine predviđeno je i da postoji mogućnost da se „Telekom” u budućnosti prijavi i na eventualni tender za mobilnu telefoniju za celokupnu teritoriju Kosova, saznaje „Politika”.

Konačno rešenje zavisiće isključivo od dogovora dve strane, budući da je nemoguće da Kosovo samostalno izdejstvuje pozivni broj, niti da dobije pozivni broj Albanije, kako je ranije pominjano. Jer, pozivni broj je izraz suvereniteta države i kako su za „Politiku” već nekoliko puta rekli u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije (ITU) iz Ženeve, oni, kao specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, dodeljuju pozivne brojeve jedino državama članicama UN-a, što Kosovo nije.

Zbog toga je svako pitanje o dodeli međunarodnog telefonskog broja Kosovu hipotetičko pitanje“, rekli su u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije. Zato jedino rešenje i jeste da Srbija zatraži dodatni broj za sebe i potom ga dodeli Kosovu.

Jedan od predloga Srbije u toku pregovora bio je da Kosovo zadrži naš pozivni broj 381 i da doda peticu, to jest da pozivni broj za teritoriju naše južne pokrajine bude 3815. Ali, kosovska strana jeto odbijala.

Izvor: Politika

Pogledajte još