Ambasador: Mornari će dobiti hranu u narednih par dana

RTS je u sredu javio da su 11 članova posade tog broda, među kojima je jedan državljanin Srbije, nekoliko Gruzijaca i Hrvata, već danima ukotvljeni u alžirskoj luci Bežaji koja im je dala dozvolu za plovidbu, ali ne i za iskrcavanje, a nemaju kontakt sa vlasnikom broda niti dobijaju hranu.

Taj brod je, kako RTS navodi, robu kompanije "Evrošiping" iz Kopra isporučio u alžirsku luku, a od tada mornari nemaju nikakav kontakt sa vlasnicima broda niti imaju više hrane.

"Ambasada je stupila u kontakt sa agentom 'Evrošipinga', koji je inače poslovni partner sa 'Evrošipingom' iz Kopra, a koji je nadležan u ovom slučaju, razgovarali smo sa njim i ukazali mu na probleme"
, rekao je ambasador Šestović Tanjugu.

Potom je, u dogovoru sa tim agentom, kapetan broda jutros uputio apel obalskoj straži Alžira, a on do danas, svih 18 dana, nije nikome uputio nikakav apel, bez čega nije bila moguća nikakva akcija, pošto je kapetan suverena ličnost na brodu, rekao je ambasador.

"Pošto je sada ovde ramazanski Bajram, očekujemo da u narednih par dana, a najrealnije u nedelju, dođe do konačnog snabdevanja broda hranom"
, kazao je on, napomenuvši da je, ipak, u tom pogledu rezervisan, pošto se ne zna kakav će biti stav vlasnika i dalji stav kapetana.

Prema njegovim rečima, ambasada čini sve što je u njenoj nadležnosti, ali je to, kako je rekao, jako malo, jer brod je slovenački, kapetan hrvatski, a posada je sada praktično van teritorije Alžira, na brodu koji je uvek pravno suverena teritorija.

Na brodu se nalaze i jedan državljanin Srbije i jedan državljanin Crne Gore
, a ambasada Srbije u Alžiru je nadležna da pruža konzularno-pravnu zaštitu i crnogorskom državljaninu, dodao je on.

"Ja sam optimista, u stalnom smo kontaktu sa Perovićem (srpskim državljaninom), koji kaže da se dobro oseća i da je mirno spavao"
, rekao je ambasador.

On je dodao da se u rešavanje ovog problema uključila i ambasada Hrvatske.

Šestović je naglasio da državljanin Srbije i državljanin Crne Gore, koji su inače nadležni za operativnost broda, ne žele da siđu na kopno, iako im je ambasada to ponudila, kako bi ih po sistemu repatrijacije preuzela, za šta, kako je kazao, postoji mogućnost po odobrenju kapetana i uz pomoć obalske straže.

Ranije danas, Tanjugu je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije rečeno da je članove posade broda "Istra" vlasnik broda praktično ostavio na cedilu, pa verovatno žele da skrenu pažnju na sebe.

"Nisu bez hrane i vode, nego verovatno hoće da skrenu pažnju na sebe, jer ih je vlasnik broda praktično ostavio na cedilu", navode u Ministarstvu.

U Ministarstvu, takođe, naglašavaju da im se niko od pomoraca nije obratio
, već je ambasador Srbije u Alžiru stupio u kontakt sa njima, pošto je iz Beograda, preko medija, dobio tu informaciju, koju je potom prosledio i hrvatskom ambasadoru u toj zemlji.

Član posade Petar Perović rekao je da su već 18 dana bez hrane, praktično na testeninama, da im je ostala još voda, paradajz, konzerva i hleb.


"Imamo problema, gazda se ne javlja, obratili smo se svim institucijama"
, rekao je on za RTS.

U ambasadi Srbije u Alžiru kažu da bi mornari trebalo da upute SOS zahtev alžirskim vlastima
, kako bi se iskrcali na kopno i kako bi ambasada mogla da im pomogne, a najkorisnije bi im bilo da dođu do goriva i odu do Španije.

Tamo, kako je objašnjeno RTS-u, za razliku od Alžira, postoji predstavništo međunarodnog pomorskog sinidkata koji bi mogao da im pruži odgovarajuću pravnu pomoć.

Sindikat pomoraca Hrvatske u Rijeci upoznat je s teškom situacijom hrvatskih mornara na brodu "Istra" slovenačke kompanije, koji je ostao bez goriva i već oko 20 dana je usidren u alžirskoj luci, ali do danas nije primljen nikakav zvanični zahtev za repatrijacijom.

"Upoznati smo sa situacijom, dobili smo poruku od komandanta postrojenja broda `Istra` čiji je vlasnik firma 'Eurošiping' iz Kopra da se brod nalazi u teškoj situaciji i da dugo vremena ne plovi jer je ostao bez goriva", izjavio je jutros Hini generalni sekretar sindikata Predrag Bražoduro.

On je rekao da sindikat nije dobio konkretan odgovor od hrvatskog dela posade tog broda na pitanje šta misle da bi se za njih moglo učiniti.

Ocenio je da bi očito trebalo obezbediti gorivo koje bi bilo dovoljno da doplovi do Kopra.

"Ipak, pitanje je da li bi i to bilo dovoljno"
, rekao je Bražoduro, napomenuvši da, s ozirom na to da nije primljen nikakv zvanični zahtev za repatrijacijom, za sada nisu aktivirani nikakvi mehanizmi prevoza hrvatskih pomoraca.

"Najveći je problem u tome što ovde nema nikoga ko bi mogao da posreduje, jer sve mora ići preko kancelarije u Londonu", istakao je Bražoduro.

On je rekao da Sindikat pomoraca Hrvatske već dugo vremena ima problema s kapetanom broda Bogdanom Glavinom.

"Reč je o čoveku koji, između ostalog, sklapa nepovoljne ugovore s posadom, ne isplaćuje plate na vreme i slično", naveo je Bražoduro.

(Izvor: Tanjug, Večernje novosti)

Pogledajte još