U pucnjavi na sajmu u Tripoliju ubijena žena, šest povređeno

Napad se dogodio u veme kada libijska vojska povećava prisustvo u Tripoliju i predgradjima tog grada da bi pojačala bezbednost posle višenedeljnog nasilja.

Jedan od svedoka izjavio je agencija AFP da je sinoćnjem napadu prethodila svadja grupe mladića i bezbednosnih snaga i da je onda nepoznata naoružana grupa preskočila zid sajma i počela nasumice da puca.

Nasilje, ubistva, medju kojima i politička, česte su pojave u Libiji posle svrgavanja Moamera Gadafija 2011. godine, prenela je agencija AFP.

"Njujorker" je u tekstu pod nazivom "Može li Libija biti spasena?", ukazao da je Libija još uzdrmana ratom, da se situacija pogoršava, a da su milicije, nastale na različitim regionalnim ratištima, došle u posed ogromnog arsenala oružja i teritorije.

U junu i julu, kako se navodi, desetine Libijaca ubijeno je u odvojenim sukobima milicija u Bengaziju i Tripoliju.

Organizacija "Hjuman rajts voč" (HRV) saopštila je pre dva dana da je u talasu političkih ubistava u Libiji ubijena 51 osoba, jer zemlja nema efikasan sistem sprovodjenja zakona.

U saopštenju se navodi da libijske vlasti još nisu uhapsile osumnjičene za ova ubistva, a da su medju žrtvama politički aktivisti, sudije i pripadnici bezbednosnih agencija, javio je AP.

Ova organizacija za zaštitu ljudskih prava navodi da su ubistva izvršena oko istočnih gradova Bengazi i Darna, a da nisu sprovedene istrage o njima, niti su vlasti ispitale očevice.

Zasad nijedna grupa nije preuzela odgovornost za ta ubistva.

HRV navodi da odsustvo istrage pokazuje da "vlada ne može da izgradi funkcionalan pravosudni sistem". Libija pokušava da obnovi svoje bezbednosne agencije od gradjanskog rata 2011. godine.


Blic

Pogledajte još