Šta da radite ako vam mobilni telefon upadne u vodu

Evo šta treba da radite ako vam telefon upadne u vodu.

Odmah prekinite napajanje

Prvo pravilo je: ne paničite, već što pre isključite telefon. Što ga pre isključite, to su veće šanse da ćete kasnije moći da ga "oživite".

Ne pokušavajte da uključite mobilni
Ne uključujte telefon pošto je pao u vodu. Čak i kada ga osušite suvom krpom ili fenom, nemojte to da radite jer možete da izazovete kratki spoj. Ako vam se to dogodi, zaboravite na popravku.

Izvadite bateriju i karticu
Odmah izvadite SIM karticu i bateriju (ako je moguće). Ako je mobilni pao u more, pošto ga ugasite, operite ga destilovanom vodom. Nemojte pokušavati da ga očistite alkoholom.

Brzo sušenje
Telefon prvo dobro osušite suvom krpom. Ako imate fen za kosu s opcijom izbacivanja hladnog vazduha, posušite telefon tako, ali nikako nemojte koristiti topli vazduh.

Postepeno sušenje
Stavite telefon pored stone lampe, reflektora ili nekog drugog manjeg izvora toplote kako bi omogućili da voda polako ispari. Ovaj proces može trajati i šest sati. U svakom slučaju nemojte da žurite i koristite vreo vazduh ili neki jak izvor toplote.

Trik s pirinčem
Pošto ste sve ovo uradili, ostavite telefon najmanje još tri dana pre nego što pokušate da ga uključite. Ovo je važno jer, iako vam se može činiti da je mobilni u potpunosti suv, i najmanja količina vlage može da reaguje u kontaktu s baterijom i dovede do kratkog spoja.

Neki savetuju da telefon stavite u činiju punu suvog pirinča jer ova namirnica privlači vlagu. Ako to uradite, pirinač treba u potpunosti da prekriva telefon.

(Izvor: Haber, Novi magazin)

Pogledajte još