Obustavom socijalne pomoći država tera siromašne da sami zarađuju

Isključivo od socijalne pomoći, na početku leta živele su 103.874 familije od severa do juga Srbije, ali su centri za socijalni rad mnogima zavrnuli prihode sa namerom da ove najsiromašnije porodice nateraju da same zarađuju novac.

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike potvrđuju da je zakon nemilosrdan jer propisuje da svi koji su radno sposobni ne mogu da primaju državnu pomoć duže od devet meseci godišnje. A do pauze u isplatama najčešće dolazi u letnjoj sezoni jer socijalni radnici polaze od pretpostavke da baš tada ima šta da se radi. Ipak, u centrima za socijalni rad širom Republike kažu da malo kome zaista i pođe za rukom da se zaposli.

U slučaju da se ne zaposle tokom obustave socijalnih pomoći, najsiromašnije porodice se opet obraćaju centrima za socijalni rad i od njih traže jednokratnu pomoć koja se pak daje samo u slučaju neke hitne potrebe“, kaže Miodrag Talpeš, direktor CSR Vršac. „Tokom letnjih meseci mi dajemo novac samo za lečenje, a onda u septembru dodeljujemo pare i za ostale potrebe porodice kao što je kupovina školske opreme, pribora, garderobe... U zimskim mesecima najviše novca dajemo za drva ili drugi ogrev.

Direktor ovog centra kaže da ima dosta siromašnih građana koji i ne pokušavaju da nađu posao kada im se obustavi isplata socijalne pomoći:

Nemaju naviku da rade niti kulturu traženja posla pa radije prose. Ipak, ima i onih koji pokušavaju da dođu do kakve-takve plate. Leti se zaposle u „Vršačkim vinogradima“ ili na nekim poljoprivrednim gazdinstvima i tamo zarade koji dinar.

SIROMAŠTVO RASTE U Ministarstvu rada kažu da se od usvajanja novog Zakona o socijalnoj zaštiti, u aprilu 2011, neprestano uvećava broj korisnika. Tako je pre dve godine novčanu pomoć podizalo 75.664 porodica, a danas ih je čak 37,3 odsto više.

U Trsteniku je, na primer, opština odlučila da priskoči u pomoć i iz lokalnih budžeta izdvojila novac za plate najsiromašnijih građana koji su do leta živeli samo od socijalnih davanja.

Građani u letnjim mesecima mogu da čiste i sređuju groblja, vrzine, javne površine i parkove oko prodavnica... Jednoj devojci smo našli posao i na televiziji, ali ona ima završen Filološki fakultet“, priča Dragojlo Minić, direktor CSR Trstenik.

U Ministarstvu rada kažu da ranijih godina korisnici socijalnih pomoći nisu bili zainteresovani da rade jer bi tada gubili sva prava na pomoć. Danas je to izmenjeno i socijalna davanja se samo „zamrzavaju“ sve dok traje radni angažman, a gubitkom posla se starim korisnicima odmah obnavlja isplata.

U ovom času, najmanja socijalna pomoć iznosi 7.530 dinara, ali porodica može da dobija i do 26.355 dinara mesečno. Rebalansom budžeta je povećana suma za najsiromašnije porodice pa će u ovoj godini biti potrošeno ukupno 13,2 milijarde dinara samo za isplatu novčanih pomoći. Zahvaljujući povećanju od 844 miliona dinara, čekove će dobijati 25.000 građana više, što će dovesti do toga da će se tokom ove godine, samo od ovih davanja, izdržavati 105.000 porodica.

Miodrag Talpeš podseća da se socijalna pomoć ne ukida onima koji nisu radno sposobni kao ni majkama sa maloletnom decom. Oni novac primaju bez ikakvih prekida, dok god im je pomoć potrebna.

Izvor: Novosti

Pogledajte još