Josipović: Susreti s Nikolicem dobar uvod u zvaničnu posetu

"Iako kratki, ti su sastanci bili dobar uvod u zvaničnu posetu koja nam predstoji na jesen u Beogradu", rekao je Josipović koji tvrdi da ima dobre odnose sa političarima svih zemalja u regionu, kako sa onima na vlasti, tako i sa onima u opoziciji.

On je, u intervjuu "Večernjem listu"- izdanju za BiH, istakao da je lista pitanja koju Hrvatska i Srbija treba da reše duga i nimalo laka.

"Ipak, jasan trend poboljšanja odnosa u poslednjih neoliko godina razlog je za optimizam"
, kazao je Josipović.

U BiH, kazao je, ima dobre odnose s političarima sva tri konstitutivna naroda.

Osvrnuvši se na proslavu operacije "Oluja" u Kninu, kada je izviždan premijer Zoran Milanović, Josipović je kazao da je "bilo žalosno" slušati i gledati kako grupa ljudi ponižava "sve nas" koji smo došli da, kako je rekao, odamo poštu hrvatskim braniteljima i proslavimo pobedu.

Inače, u akciji "Oluja", više od 2.000 Srba je ubijeno ili nestalo, a oko 250.000 proterano, pa je zbog toga taj dogadjaj za Hrvatsku radost, a za Srbiju žalost. Hrvatska, 4. i 5. avgusta proslavlja kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, kao i Dan branitelja.

"Pljunuli su u lice svim braniteljima i drugim građanima koji su došli da proslave jedan od najvažnijih dana hrvatske istorije"
, rekao je Josipović.

On je kazao i da je "bilo lepo videti sa koliko je poštovanja" u Kninu dočekan general Ante Gotovina, protiv kojeg je Haški tribunal vodio proces zbog zločina počinjenih tokom 'Oluje'”.

Hrvatski generali Mladen Markač i Gotovina su prvostepenom odlukom Haškog tribunala bili osudjeni na višegodišnje zatvorske kazne zbog zločina počinjenog u akciji "Oluja", a potom su oslobodjeni svih tačaka optužnice. Gotovina se zbog toga u Hrvatskoj doživljava kao nacionalni heroj.


Blic

Pogledajte još