Srpskim pacijentima dostupno lečenje u Turskoj

Gama najf ili gama nož zlatni je standard u lečenju tumora mozga. Postupak je jednostavan, bezbolan i sprečava rast tumora u narednih 10 godina. Srbija još nema taj najsavremeniji aparat koji košta najmanje pet miliona dolara, ali je pacijentima omogućeno da se leče uz pomoć te mašine u Turskoj.

Republički zavod za zdravstveno osiguranje, sklopio je dogovor sa bolnicom "Adžibadem" u Istanbulu, gde se, na gama nož, od decembra šalju pacijenti iz Srbije.

Na tretmanu gama nožem bio je i Vojkan Dolović. Kada je u Beogradu utvrđeno da ima benigni tumor iznad desnog oka, lekari su mu rekli da je za njega pravo rešenje odlazak u bolnicu u Istanbul i tretman radiohirurgijom.

"Jedino što je bilo neprijatno to je stavljanje jednog rama na glavu sa šrafovima. Sve ostalo, kao da nije bilo ništa, malo muzikice na gama najfu i to je to", priča o utiscima sa intervencije Dolović.

Ovom savremenom mašinom leče se tumori i druge promene na mozgu. Gama nož, zapravo nije klasični nož. To je metod lečenja gama zracima, koji se veoma precizno usmeravaju ka tumoru ili nekoj drugoj promeni na mozgu, a da se ne oštećuje okolno, zdravo tkivo. Prilikom zahvata lobanja se ne otvara, nije potrebno šišanje i kosa nakon tretmana ne opada.

Doktor Seldžuk Paker neurohirurg bolnice u Istanbulu ističe sve prednosti gama noža.

"Prilikom tretmana nema bolova, nema krvi, pacijent leži na krevetu, dok se zracima deluje na oboleli deo mozga. U tom periodu nema buke, nikakve nelagodnosti, pa pacijent može slušati muziku, a ako želi može i da spava. Posle nekoliko minuta odvedemo ga u njegovu sobu i nakon jednog ili dva sata on isti dan može ići u hotel ili kući"
, objašnjava doktor Paker.

Republički zavod za zdravstveno osiguranje plaća troškove lečenja u Istanbulu.

Procenat izlečenja od 95 odsto

Do prošle godine pacijente je na Gama nož slao u Zagreb, ali je odluka promenjena, pošto je lečenje u bolnici "Adžibadem" u Turskoj savremenije ali i jeftinije.

Profesor doktor Momčilo Đorđević član komisije Zavoda za zdravstveno osiguranje zadovoljan je rezultatima intervencija nad našim pacijentima u turskoj bolnici.

"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da danas imamo 30 bolesnika koji su tretirani i koji se smatraju uspešno lečenim. Ja ne kažem izlečenim, to ćemo videti tek kada vreme prođe, ali oni su uspešno tretirani i zadovoljni su isto onoliko koliko smo i im koji smo im pomogli da odu na lečenje", kaže doktor Đorđević.

Do sada je 500.000 pacijenata širom sveta lečeno tom najsavremenijom metodom, a procenat izlečenja je 95 odsto.

U bolnici u Istanbulu, koja na prvi pogled i ne podseća na zdravstvenu ustanovu, uz najsavremeniju tehnologiju, odlične uslove i tim lekara, leče se pacijenti iz gotovo svih evropskih zemalja.

Izvor: RTS

Pogledajte još