Fidel Kastro: Nisam očekivao da ću ovoliko dugo živeti

Komentar penzionisanog vođe kubanske revolucije sadržan je u dugom članku koji su državni mediji danas objavili povodom njegovog 87. rođendana.

Reč je o prvom članku koji je Kastro objavio od marta ove godine. Od kada se povukao sa vlasti, retko se pojavljuje u javnosti. Svoju čuvenu kolumnu "Refleksije" prestao je da objavljuje još prošle godine.

U najnovijem tekstu, Kastro se osvrće i na nedavnu smrt predsednika Venecuele Huga Čavesa kao i na neke ključne trenutke "hladnog rata".

Bivši kubanski predsednik je odao priznanje Severnoj Koreji i njenom ondašnjem lideru Kim Il-Sungu za to što je Kubi osamdesetih godina prošlog veka besplatno isporučio oružje za odbranu od Sjedinjenih Američkih Država.

Po Fidelovim rečima, Severna Koreja je Kubi isporučila 100.000 pušaka i municiju za njih ne naplativši ni cent.

To je bilo u vreme kada je tadašnji SSSR obavestio Kubance da više ne može da ih štiti od američke invazije i kada su Kubanci ostali sami i bez oružja kojim su ih dotle besplatno snabdevali Sovjeti.

Ova sećanja su objavljena u trenutku kada eksperti UN istražuju isporuku oružja sa Kube Severnoj Koreji, ne bi li razjasnili da li se time krše sankcije nametnute ovoj azijskoj zemlji.

Tim UN je ove nedelje pristigao u Panamu da bi proverio tovar od 240 tona "zastarelog odbrambenog oružja", pronađenog na severnokrejskom brodu koji je doplovio sa Kube. Panamske vlasti su sredinom jula otkrile navedeno oružje na brodu, ispod 320.000 vreća kubanskog šećera.

Kubanci tvrde da se radi o puškama koje im je pre tridesetak godina donirala Severna Koreja, a oni su ih sada poslali Severnokorejancima na popravku. Kubanske vlasti ne pominju mnogo taj slučaj, ali je povodom njega Fidel Kastro uputio pisma mnogim južnoameričkim predsednicima, u kojima ističe kako je u pitanju pokušaj da se Kuba okleveta.

Izvor: Blic

Pogledajte još