Beer Fest, prvo veče: Od popa do hip-hopa

Najmasovniji beogradski festival se, posle eksperimenta sa utorkom, vratio na petodnevno sreda-nedelja delovanje. Prvo veče, sa gužvom koja je bila podnošljiva, nagoveštava posetu u rangu prošlogodišnje, a već je sada jasno da će „špic“, tradicionalno, biti u petak sa nizom atraktivnih bendova – Kerber, Dubioza kolektiv, Babe... Organizatori su pokušali da se izbore sa glavnim problemom (prašina), međutim, uspeli su da ga ublaže samo na prostoru ispred bine. Ako se ode malo podalje – ista pesma kao i prošle godine. Vaš novinar, kao antialkoholičar, nije parametar za procenu pivskih cena (kažu ljudi – skupo), ono o čemu može empirijski da posvedoči je pražnjenje novčanika na gurmanluku. Ode pljeska na 250 dinara, pikantnije roštiljske đakonije su, naravno, skuplje. Tu je, tradicionalno, i ostali prateći sadržaj – austrijske kobasice, šećerne jabuke... Beer Fest u punom sjaju.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU PRVE VEČERI

Muzički, stvar je prve večeri počela da se zakuvava uz Masima Savića. Stari majstor je svako malo u Beogradu, međutim, sada ga je bilo interesantno videti u ambijentu koji nije ni Sava centar ni neki letnji fensi klub. „Max“ je bio vidno oduševljen brojem ljudi, iako se Ušće tada tek popunjavalo, i u svojih sat vremena, zajedno sa uvek raspoloženim bendom, zablistao, od uvodnog „Sjaja u tami“ do završne „Indije“. Nastavilo se uz Atomsko sklonište – od legendarnih Puljana uvek znate šta možete da očekujete. Davno su Langer i ekipa batalili pisanje novih pesama, pa je i sada mahom starija i srednja generacija uživala uz „Paklene vozače“, „Bez kaputa“, „Treba imat’ dušu“, „Djevojku broj 8“ a „Žuti kišobran“ se, naravno, orio iz svih grla. Vaginalna manipulacija ne zna za generacijske prepreke.

Nastup Ramba Amadeusa se takođe može svesti pod „očekivano“. Svirački je prezentovao zvuk koji već duži niz godina gaji uživo, oslonivši se repertoarski na poslednje albume. Osveženje je stiglo uz hip-hop. VIP i Bad Copy su gotovo ravnomerno podelili 45 minuta koliko su ukupno dobili, zadovoljna publika u „kopu“ pred binom to sasvim opravdava. Ajs, Skaj i Timbe su, očekivano i prikladno, finiširali uz „Ljubav il’ pivo“.

Hip-hop se, za kraj večeri, ukrstio sa gitarama uz Sunshine. Bane je nekad, sa starom ekipom, pravio i na Beer Festu ludnicu, sad to više nema baš toliku snagu, ali kritična masa je još tu da uz bend na pravi način iznese „Miss J“, „Žaklina traži sponzora“, „Misli mene gone“, „Iza horizonta“, „Ombre“, „Kokane“, „Neću da se predam“... I tako sve do fajronta u 02.30 – pa večeras epizoda 2: Riblja čorba, Osmi putnik, Feud, Alen Islamović, Generacija 5...

Pogledajte još