Srbija dobija “nevidljivog“ MiG-a

Ukoliko se srpsko i rusko rukovodstvo ove jeseni dogovore o uslovima kredita za kupovinu aparata „MiG-29M2“ i raketnih PVO-sistema S-300, Srbija će u bližoj budućnosti dobiti "nevidljivi“ višefunkcionalni borbeni avion.

"Migovi“ o kojima se pregovara su napravljeni od kompozitnih materijala i prekriveni su slojem koji ih čini teže primetnim za protivničke radare. Koliko će srpski piloti čekati na njih, zavisi od toga kada će biti dogovoren kredit i kada će „MiG“ dobiti avans, navodi list.

Generalni direktor ruske korporacije za proizvodnju aviona "MiG“ Sergej Sergejevič Korotkov (54), ruski rukovodilac novog pokoljenja, u intervjuu za Novosti govori o svom projektu i tome kada će stići u našu zemlju.

"Što se isporuke tiče za srpske pilote, sve zavisi od toga kad će biti potpisan ugovor i uplaćen avans. Svoje obaveze ispunjavamo u roku od godinu i po do dve. Svi naši avioni se prave samo po narudžbini. Raduje nas što je porastao interes za naše avione, jer smo poslednjih petnaestak godina uglavnom radili za naručioce iz inostranstva. Sada se situacija menja, jer je Ministarstvo odbrane Rusije naručilo veliki broj naših aviona. Potpisali smo još dva ugovora za pravljenje aviona za palubnu avijaciju. Više nam nije problem da obezbedimo posao kako bi proizvodnja tekla normalno", kaže Korotkov.

Govoreći o razlici između MiG-29M2 i MiG-35, Sergej navodi da je "MiG-35“ naziv za domaćeg kupca, rusku armiju, a „MiG-29M2“ je izvozna varijanta.

"Po eksploataciji i arhitekturi aviona i kabine, to su isti avioni. I cena sata letenja je ista. Razlikuju se jedan od drugoga po tome šta konkretno traži zemlja koje naručuje avione. Primera radi, Slovačka je tražila da njihovi avioni imaju sistem veza koje koriste članice NATO", objašnjava Korotkov.

Iako se "MiG-29“ predstavlja kao avion koji je toliko unapređen da je skoro u kategoriji pete generacije, on nosi nazviv i "četiri-plus-plus“. Prema rečima Korotkova, u svetu ne postoji zajednički stav šta je to avion pete generacije, ali zna se koje bi karakteristike trebalo da ima. MiG serijski pravi takve avione.

"Možemo da se pohvalimo da imamo svoje fabrike kompozitnih materijala, pa možemo serijski da proizvodimo avione koje protivnički radari teže vide. Oni su pokriveni specijalnim slojem da ih radar teže primeti. Druga karakteristika aviona najnovije generacije je da u kabini pilot dobija maksimalnu informaciju, ne samo o letu, već i koji mu je opasniji protivnik. Zbog svega toga, kao i zbog činjenice da je „MiG-29M2“ naoružan visokopreciznim oružjem, on i jeste avion generacije „četiri-plus-plus“. Naši konstruktori su bili dalekovidini i predvideli su šta bi to trebalo da se ugradi u avion da bi bio konkurentan s onima iz najnovije generacije", navodi Generalni direktor ruske korporacije za proizvodnju aviona "MiG“.

Izvor: B92, Novosti

Pogledajte još