Obeležavanje 92. godišnjice smrti Kralja Petra Prvog

Kako je saopštio vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Negovan Stanković predvodiće državnu komemorativnu ceremoniju povodom obeležavanja 92. godišnjice smrti kralja Petra Prvog Oslobodioca u Crkvi svetog Đorđa, na Oplencu kod Topole, 16. avgusta u 11.30.

Uz najviše državne i vojne počasti, kraj vladarevog sarkofaga vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Opštine Topola kao i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
Organizator državne komemorativne svečanosti je Vlada Srbije - Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Kralj Petar Prvi Oslobodilac, koji je umro 16. avgusta 1921. godine u Beogradu, bio je jedan od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara.

Na presto je došao nakon Majskog prevrata i ubistva kralja Aleksandra Prvog i kraljice Drage 1903. godine.

Vladavinu Petra Prvog obeležili su Aneksiona kriza, takozvani Carinski rat sa Austrougarskom, kao i Balkanski i Prvi svetski rat iz kojih je Srbija, nakon velikih pobeda na Kumanovu, Bregalnici, Ceru, Kolubari i Solunskom frontu i velikih ljudskih žrtava, svoju državnost unela u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, podseća se u saopštenju.


Blic

Pogledajte još