Još jedna grupa turista iz Srbije ide sutra za Egipat

On je rekao da u Egiptu trenutno boravi 650 turista iz Srbije i da je u slučaju evakuacije olakšavajuća okolnost ta što su svi oni smešteni u Hurgadi, na Crvenom moru.

"U kontaktu smo s Koordinacionim telom u Ministarstvu spoljnih poslova koje obaveštavamo o broju naših turista u Egiptu", rekao je Seničić dodavši da se Egipat kao destinacija za letovanje polako gasi, kao i da očekuje da u septembru tamo više i ne bude turista iz Srbije.

On je kazao da se za sada ne razmatra eventualna evakuacija srpskih državljana u Egiptu, i istakao da u slučaju da ona bude potrebna, veruje da bi turističke agencije i same delovale brzo i preko egipatskih aviokompanija evakuisale građane Srbije.

Kako je naveo, to se može promeniti i sezona se može nastaviti ako se poboljša situacija u toj zemlji, u kojoj besne sukobi vojske i pristalica svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija.

Seničić je rekao da su turističke agencije obavezne da građanima koji su uplatili letovanje u Egiput vrate sav novac koji one same mogu da dobiju natrag od aviokompanija i hotelijera.

"Prema Zakonu o zaštiti potrošača, turističke agencije ne smeju da zadrže novac bez osnova. Samo jedna kazna bi mogla da ih dovede u problem likvidnosti", rekao je Seničić.

On je kazao da je osnovni problem u tome što pojedine aviokompanije ne žele da vrate novac, zbog čega se građanima ponekad ne može vratiti pun iznos uplaćenih sredstava.

"Građani koji otkažu aranžman treba da podnesu zahtev i da budu obeštećeni u najvećoj mogućoj meri. Agencije moraju da dokažu fakturu i plaćene račune i samo na osnovu toga mogu zadržati deo sredstava", rekao je Seničić.

U Egipat je sinoć otputovalo 150 srpskih turista, a kući se vratilonjih 200.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još