Gej prajd u Pragu: "Svi smo božija deca"

Duge od šarenih balona preko cele širine ulica, devet bogato ukrašenih vozila, jedno sa štrumpfovima i štrumpfetama, marame i zastavice u bojama duge i ogromna zastava duga 50 metara, simbola pokreta LGBT protiv diskriminacije, preplavile su centralne ulice češke prestonice na gej paradi čiji moto ove godine je "Otkrijte ko ste".

Na čelu gej parade, s transparentom "Svi smo božija deca" išao je omiljeni pedagog Karlovog univerziteta Martin Putna, koga je proletos šef češke države Miloš Zeman odbio da imenuje za profesora zato što se na prvoj gej paradi pojavio s transparentom "Katolička topla braća", budući da je i sam vernik.

Transparenti u povorci ovogodišnjeg praškog prajda su poručivali Pražanima i turistima "Pol nema veze", "Ja sam za usvajanje dece" ili "Volimo se, pa šta?"

"Atmosfera je upravo takva kao što smo očekivali. Svi su lepi, srećni, raznobojni i u grad donose slavljenje raznolikosti. Upravo što nam je i bio cilj", kazao je novinarima organizator parade Česlav Valek i dodao da je u trećem Prag Prajdu učestvovalo oko 20.000 ljudi.

Češka gej parada zbog vesele atmosfere i tolerancije Čeha prema seksualnim manjinama, kao i minimalnog rizika neprijatnosti ili nasilja, uvršćena je na gej portalima u jednu od TOP 10 gej parada u Evropi.

Gej parada je ove godine u dogovoru s policijom promenila smer trase, pošto je u isto vreme kada je trebalo da počne, na tom mestu završavao Pohod za porodicu, u okviru koga se okupilo oko 150 protivnika gej parade, podmladak demohrišćanske stranke, pod pokroviteljstvom poglavara Češke katoličke crkve kardinala Dominika Duke.

Oni su protestovali zbog toga što misle da država i društvo ne čine danas dovoljno da zaštite tradicionalnu porodicu - muža, ženu i decu.

Protivnici parade rasporedili su se i na nekoliko mesta duž trase, ćutke držeći transparente s porukama "Homoseksualnost nema budućnost ili "Homoseks - put u pakao".

Izvor: b92

Pogledajte još