Smrtonosne stvari koje radimo svakog dana

Svakodnevno postojanje može biti opasna zamka: dešava se da se okliznete pod tušem, mogao bi da vas udari autobus, napadne besan pas… Dugovečni su oni koji se konstantno klone opasnih situacija… Zar nije tako?

Ne! Ispostavlja se da samo ustajanje iz kreveta može biti jednako opasno kao i odlazak na safari sa lavovima, i da možete sa jednakom lakoćom da poginete kijajući kao i skačući bandži.

Spavanje

Prijatan i neophodan miran san je u stvari smrtonosna zamka? Da, jer pojedinci rade veoma čudne stvari dok spavaju – ipak, ukoliko ne mesečarite vozeći automobil ili perući prozore na dvadesetostpratnici nećete umreti.

Britanska studija pokazala je da ako spavate previše (što znači preko 7 sati u toku noći), povećavate rizik od smrti u narednih 11 do 17 godina, prenosi veb sajt cracked.com. Ispostavlja se da ste, ukoliko ste velike spavalice, glavni kandidati za dobijanje raka i depresije. Sa druge strane, ako spavate premalo, dovodite sebe u rizik od srčanog udara.

Kijanje

Mislili ste da smo ga nasumično spomenuli? Ne, kijanje vas zaista može uništiti. Iako ono predstavlja prirodan način da izbacite prašinu iz disajnih puteva, kao i dobar izgovor da nekome pljunete u kafu, takođe može biti tempirana bomba.

Kijanje može da vam ošteti bubne opne, kičmu ili da vas jednostavno – usmrti. Ljudi su završavali sa metalnim potporama za kičmu, polomljenim rebrima i srčanim udarima od jednostavnog „apćiha”. I ne govormo o krhkim, osetljivim primercima ljudskog roda.

(old_image)

Kašljanje

Grozna, neprijatna stvar. Ne predstavlja nikakvo zadovoljstvo i samo će vas učiniti odbojnima drugim ljudima. Opasno? O, da. Prvo, sa sobom nosi opasnost da se ugušite.

Poznato je da su se dešavale frakture rebara, oštećene dijafragme i stomačne kile, i to sve od najobičijeg kašljanja. Nije čak ni tolika retkost – bolnice su pune izveštaja o ovakvim povredama, navodi sajt cracked.com. Na osnovu svega zaključujemo: samo ste jedno kašljanje udaljeni od toga da sebi upropastite većinu unutrašnjih organa.

Velika nužda

Teško je zamisliti loše strane dobrog pražnjenja creva: daje nam nekoliko minuta vremena da budemo sami, da čitamo, mislimo i možda poboljšamo svoj karakter. Za zapadnjake je kašljanje zamena za meditaciju. Ipak, ispostavlja se da se ne možete opustiti ni u toaletu.

Ne brinite, napinjanje nije fatalno, ali može dovesti do razvoja hemoroida (grozno) ili izobličenja debelog creva (još gore). Od tavih nevolja će i najsnažniji proplakati. I najgora stvar – ne možete ništa da uradite povodom toga.

Zevanje

Nismo sto posto sigurni zašto zevamo, ali svi to radimo barem nekoliko puta dnevno, zar ne? I kako nešto tako bezazleno može da nas ugrozi? Jedna reč: dislokacija vilice. Kada zevnete i jako otvorite usta, i ako su vam, iz ovog ili onog razloga ligamenti tog dela lica slabi, vaša vilična kost može jednostavno da iskoči iz ležišta.

Ozbiljno: možete zevnuti upravo sad (a pošto ovo čitate verovatno i hoćete) i polovina lica vam može eksplodirati. Stručnjaci ovo stanje opisuju kao izuzetno neprijatno, prenosi cracked.com.

Ceđenje bubuljica

Svi to radimo s vremena na vreme, a neki u tome i uživaju. Takođe, svi znaju da nepravilnim ceđenjem bubuljice možete da inficirate upaljeni deo kože, ali malo je poznato da možete sebe častiti i ožiljcima, kao i obilnim krvarenjem.

Plus, ispod vašeg nosa nalazi se mreža krvnih sudova koja vodi direktno do mozga, i koju lekari nazivaju „trouglom smrti” . Svaka infekcija koja se desi u ovom predelu može se preneti na organ kojim razmišljamo, i rezultirati moždanim udarom u roku od nekoliko sati, a ponekad i minuta.

Izvor: dnevno.rs

Pogledajte još