Češki poslanici prvi put u istoriji sami raspustili parlament

Za raspuštanje parlamenta i vanredne izbore u roku od 60 dana glasalo je 140 poslanika opozicione levice, Češke socijaldemokratske stranke i nereformisane Komunističke stranke Češke i Moravske, kao i bivši partneri u prethodnoj vladi desnice i centra TOP09 i neki od poslanika stranke Javne stvari.

Poslanici Građanske demokratske stranke bivšeg premijera Petra Nečasa napustili su demonstrativno salu, a protiv raspuštanja bilo je sedam poslanika.

"Raspuštanje Poslaničkog doma i vanredni izbori su jedino rešenje sadašnje političke krize. U suprotnom preti haos. Ne postoji nikakva većina, ni levice ni desnice i donji dom više nije u stanju da obavlja svoju funkciju - da bude mesto gde se rađa vlada i koje vladu kontroliše",
kazao je na početku današnje rasprave lider socijaldemokrata Bohuslav Sobotka.

Premijer Nečas je 16. juna podneo ostavku, a predsednik Miloš Zeman je zatim protiv volje svih stranaka u parlamentu imenovao činovničku vladu na čelu sa svojim bliskim saradnikom Jiržijem Rusnokom.

Ta vlada, koju nije hteo niko osim samog predsednika Češke, nije dobila poverenje parlamenta, ali šef države joj je poverio mandat da vodi zemlju i u ostavci.

Odbijanje Zemana da imenuje nekog drugog za premijera nateralo je i TOP09 bivšeg šefa češke diplomatije Karela Švarcenberga da prihvati inicijativu socijaldemokrata da su jedino rešenje vanredni izbori, odnosno raspuštanje donjeg doma.

Poslanički dom biće raspušten formalno tek potpisom šefa države, ali predsednik Zeman je obećao da neće odugovlačiti sa potpisom i da bi Česi mogli da izađu na izbore 25. i 26. oktobra.

Raspuštanje Poslaničkog doma epilog je duboke političke krize koja je izbila sredinom juna. Tada je u istrazi moguće korupcije poslanika u koju je bila umešana ljubavnica tadašnjeg premijera Nečasa, šefica njegovog kabineta Jana Nađova, policija sprovela raciju u sedištu vlade, državnim preduzećima i kancelarijama dvojice moćnih lobista.

Tom prilikom zaplenjeno je šest miliona evra i desetine kilograma zlata, a Nađova je uz još sedam političara i visokih državnih činovnika uhapšena i tek nakon mesec dana puštena da se brani sa slobode.

Izvor: beta

Pogledajte još