NOVAK ĐOKOVIĆ U KNJIZI OTKRIVA TAJNU USPEHA: Ishrana je promenila moju karijeru, telo i život

Đokovićevu knjigu objaviće američka izdavačka kuća "Balantajn Bantam Del" pre početka gren slem turnira US Open. - See more at: /pocetna/info/sport/Djokovic-objavljuje-knjigu-o-zdravom-nacinu-ishrane.a-191427.80.html#sthash.WDFu6rei.dpuf

Đokovićevu knjigu objavila je američka izdavačka kuća "Balantajn Bantam Del".

Odlomke iz knjige objavio je danas hrvatski "Jutarnji list", a mi vam prenosimo neke od njih.

ISHRANA

“Prvo što uradim kad ustanem je - popijem čašu mlake vode.”

Mlaku vodu pije celog dana, u velikim količinama.

“Potom, odmah ujutro, pojedem dve kašičice meda.”

Novak jede manuka med s Novog Zelanda koji pčele prave od manuka biljke, gusto razgranatog autohtonog grma s dalekog Pacifika.

Izbegava mleko i mlečne proizvode, ne pije alkohol za vreme turnira, spava osam sati dnevno, meditira, bavi se jogom, tai čijem…

Poslednje tri godine oseća se puno bolje, a to velikim delom pripisuje bezglutenskoj dijeti, prenosi "Jutarnji".

U knjizi opisuje kako je od dečka kojeg su nazivali hipohondrom, a koji je muku mučio s astmom, postao nedodirljivi reket sveta.

STALNO SAM BIO UMORAN

“Da napišem ovu knjigu inspirisala me spoznaja da mogu da pokažem ne samo kako promeniti telo već i celokupan način života - a sve to u četrnaest dana. Ustajaćete lakše, osećati da imate više energije, počećete i izgledati drugačije”, najavljuje Đoković u uvodniku.

“Od trinaeste sam se godine stalno osjećao naduveno, posebno noću. Budio bih se i ustajao umoran. Večito sam bio umoran, nadut, čak i kad sam trenirao tri puta dnevno. Imao sam alergije i u danima velike vlage ili u vreme cvetanja biljaka - kada bi se to posebno pogoršalo. No, to što mi se događalo bilo je jako čudno. Napad astme dođe na samom početku vežbanja, ne javlja se za vreme trosatnog meča. Ali za vreme velikih mečeva, protiv najboljih igrača, držao bih se nekoliko prvih setova i onda bi došla kriza .”

Trebalo mu je, piše, vremena da shvati da to ponašanje nije hipohondrija, ni ponašanje asmatičara niti sportiste koji se povlači kad meč postane jako težak.

“Ja sam samo bio čovek koji se pogrešno hranio. Ko bi znao da će najgori trenutak u mojoj karijeri (teška kriza za vreme meča na Australija openu 2010.) na kraju ispasti najsrećniji?”
, piše.

...

JEDNOSTAVAN TEST

Kad je u januaru 2010. na Australijan openu umalo kolabirao za vreme meča s Džo-Vilfredom Congom, teniski komentatori mislili da je sasvim jasno što se to događa sa njim.

“Njegova astma se javila ponovno”
, ponavljali su.

Srpski nutricionista dr. Igor Četojević koji živi na Kipru, iako nije ljubitelj tenisa, slučajno je gledao meč.

“Četojević je pretpostavljao da je to hrana. Pogodio je da su moji problemi s disanjem bili uzrokovani disbalansom u probavnom sistemu”.

Doktor je podvrgnuo Đokovića jednostavnom testu. Zatražio je da levu ruku stavi na svoj stomak, a desnu ispruži i da otpor doktoru koji ju je vukao prema dole. Potom mu je dao da pojede krišku hleba.

“Zvučalo je ludo, ali mogao sam odmah osetiti veliku razliku”
, priseća se Đoković.

Hemijski je test kasnije pokazao veliku netoleranciju na žitarice i mlečne proizvode, bio je na bezglutenskoj deti 14 dana i osećao se odlično.

Prestao je jesti gluten. Izgubio je 5 kilograma.

“Nakon što sam, na sugestiju lekara, uveo bezglutensku dijetu, izlečio sam se od alergija, nestala je astma, a strahove i sumnje u meni zamenilo je samopouzdanje. U poslednje tri godine nisam imao ozbiljniju prehladu", piše Nole.

Kompletan tekst možete pročitati na veb-sajtu "Jutarnjeg lista".

(Izvor: Jutarnji list)

Pogledajte još