GSP: Od ponedeljka zimski red vožnje, po jedan kontrolor u svakom vozilu

Sada je na kolovozima i šinama 78 tramvaja, 68 trolejbusa i 792 autobusa, a od 26. avgusta u saobraćaju će biti 101 tramvaj sa 13 prikolica, 94 trolejbusa i 1.087 autobusa, pišu "Novosti".

Svi kojima autobus ode "ispred nosa" neće više morati da se nerviraju što će duže čekati na novi, jer će se sa većim brojem vozila javnog prevoza smanjiti neki intervali njihovog polaska.

Najčešća kretanja u špicu imaće linije "16"
, svaka tri minuta i jednu sekundu, kako to precizno u Direkciji za javni prevoz navode. Sledi "15" na 3,4 minuta, "23" i "75" na 3,9 minuta i autobusi "95" koji će kretati na svaka četiri minuta.

Najveći razmak između polazaka ostaje na linijama "60" i "109".
Od Zelenog venca do toplane u Novom Beogradu "šezdesetica" će kretati svakih sat vremena, dok će od Padinske skele pa do stajališta na putu za Dunavac autobus "109" voziti na 80 minuta.

PO JEDAN KONTROLOR U SVAKOM VOZILU

U Direkciji za javni prevoz najavljuju da popuštanja prema onima koji ne plaćaju karte, a voze se prevozom, neće biti. Iako će na ulicama biti dodatnih 375 vozila i dalje će se praktikovati da u svakom od njih bude po jedan kontrolor, koji će putnicima pregledati karte.

VRAĆAJU SE TRAMVAJI "3", "12" I "13"

Zoran Šarac, direktor Direkcije za javni prevoz, napominje da je prvog dana septembra planiran završetak radova na pristupnim saobraćajnicama Mosta na Adi, tako da će se tada u redovnu trasu vratiti i tramvaji na linijama "3", "12" i "13". Time će se još pojačati brojno stanje tramvaja u gradu.

GSP BEOGRAD: U NAJAVI I POSAO SA "IKARBUSOM" I "MERCEDESOM"

Sredinom septembra 55 novih autobusa biće uključeno u saobraćaj. Gradskom saobraćajnom preduzeću pre nekoliko dana stigao je drugi kontingent od deset vozila iz poljske fabrike "Solaris", koji čekaju da budu ocarinjeni i registrovani, a u narednih deset dana stići će još 35. Uz prvih deset autobusa, koji su dopremljeni u julu i već su uveliko na ulicama, ovo će biti prva veća isporuka.

Do kraja novembra iz Poljske trebalo bi da pristigne još 145 ganc novih autobusa,
od 200 koliko je poručeno i kupljeno. Sva ova vozila zameniće najstarije autobuse, koji su već na izdisaju.

Ukoliko se ostvare i najave, da bi u saradnji sa "Mercedesom", "Ikarbus" mogao za Grad Beograd da napravi još 100 autobusa, koji bi bili plaćeni iz Fonda za razvoj, onda bi to značilo ukupno više od 300 novih autobusa ("Ikarbus" početkom godine dostavio 32) u prestonici u narednih godinu dana, pišu "Novosti".

Time bi se značajno unapredio komfor koji putnici očekuju, umesto onoga što ih sada usred leta dočeka kada uđu u pojedine autobuse, a u njima iz nekog podnog prozorčeta sa rešetkama duva grejanje. Tada ni oni koji imaju čak i uključenu klimu, ne mogu da rashlade vreo i zagušljiv vazduh.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još