Novo istraživanje: Četiri kafe dnevno i možete umreti od bilo čega

U istraživanju koje je objavila klinika „Mejo“ navodi se da je utvrđeno da je kod muškaraca mlađih od 55 godina koji su pili 28 šoljica kafe nedeljeno ili četiri šoljice dnevno, postojao 56 odsto veći rizik da umru od bilo koje bolesti.

Žene u toj starosnoj dobi izložene su dvostruko većem riziku od umiranja od drugih žena, navodi se u studiji, koja je obuhvatila 43.727 muškaraca i žena u dobi od 20 do 87 godina, a trajala je od 1971. do 2002. godine.

''Prema našoj studiji, bezbedno je popiti jednu do tri šoljice kafe dnevno. Konzumiranje četiri i više šoljica može da bude opasno po zdravlje'' rekla je koautor studije Ksuemei Sui sa Univerziteta Južna Karolina. Ona jednu šoljicu definiše kao 28 grama kafe.

Studija nije utvrdila povećani rizik od umiranja među starijima od 55 godina za šta naučnici nemaju odgovor, jer su utvrđene i zdravstvene prednosti i problemi povezani sa kafom, navela je Sui.

Sa jedne strane, kofein u kafi povećava broj otkucaja srca kao i krvni pritisak i nivo šećera u krvi, a sa druge kafa je jedan od najboljih antioksidanasa. Prema njenim rečima, nije utvrđena značajna povezanost kafe i srčanih bolesti, a dodatna istraživanja biće sprovedena da bi se ispitala povezanost kafe sa bolestima raka.

Izvor: magicnobilje.com

Pogledajte još