Podnete prijave protiv odgovornih u GAK "Narodni front" zbog smrti bebe

"Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je Javnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog sumnje za nesavesno pružanje lekarske pomoći u vezi sa neželjenim ishodom porodjaja u GAK 'Narodni front', kao i zahtev Prekršajnom sudu za pokretanje prekršajnog postupka zbog propusta u vođenju medicinske dokumentacije", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Navedene mere preduzete su na osnovu inspekcijskog nadzora, izveštaja o sprovedenoj unutrašnjoj proveri kvaliteta stručnog rada i izveštaja o vanrednoj spoljnoj proveri kvaliteta stručnog rada, dodaje se u saopštenju.

Podsećamo, 29. jula u ovoj bolnici utvrđeno je da je jedna beba iz blizanačke trudnoće umrla, dok je druga u teškom stanju, posle porođaja prebačena u Institut za neonatologiju, gde se i sada oporavlja.

Istraga o ovom slučaju vodi se pune četiri nedelje, a postoji sumnja da je do smrti bebe došlo zbog lekarske greške, jer doktorka koja je bila dežurna odlučila je da porođaj odloži za sutradan, kada je bio zakazan carski rez.

Zbog sumnji da je učinjen propust, Ministarstvo zdravlja je 1. avgusta naložilo da se uradi spoljašni stručni nadzor, nakon što je u bolnicu ušla inspekcija i sprovedena unutrašnja kontrola.

Još prošle nedelje Ministarstvu zdravlja prosleđeni su izveštaji unutrašnje kontrole i spoljnog stručnog nadzora rada lekara u GAK "Narodni Front" u slučaju praćenja blizanačke trudnoće, nakon smrti bebeu ovoj klinici.

Oba izveštaja do kojih je došao B92 ukazuju da je do smrti došlo usled propusta lekara. Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović odbija i dalje da da konkretan komentar, ali dodaje da će svi oni koji su eventualno počinili bilo kakav prekršaj sigurno biti sankcionisani.

B92 je objavio delove izveštaja spoljnog nadzora rada GAK "Narodni front", u kome se navodi da je beba porodice Branković umrla zbog propusta lekara.

Nakon toga, direktor klinike "Narodni front" Dušan Stanojević za "Politiku" rekao da je beba, koja je preminula 29. jula, preminula zbog sepse i da je to novi nalaz unutrašnje kontrole, iako dve komisije tvrde da je porođaj trebalo uraditi dan ranije I da bi u tom slučaju beba bila živa.

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još