Skandal u Čikagu: Generalni konzul Srbije kupio kuću, pa je iznajmio sam sebi

"Kurir" je objavio da Desko Nikitović, koji je na mesto generalnog konzula postavljen 2003, "iznajmljuje“ za sebe i svoju porodicu kuću koja je u njegovom vlasništvu, a troškove boravka snosi Ministarstvo spoljnih poslova, odnosno država Srbija.

"Nikitović je u Čikagu kupio kuću na kredit, a onda se „pametno“ dosetio da tu istu kuću iznajmljuje sam sebi. Nikitoviću građani Srbije otplaćuju mesečnu ratu za kuću", kaže izvor našeg lista i dodaje:

Zarada

"On mesečno, kao platu, dobija 4.000 evra iz budžeta Srbije, a našao je način da dodatno zaradi preko grbače građana Srbije. To je čist bezobrazluk".

Nikitović, saznajemo, ima dvojno državljanstvo - srpsko i američko. Na poziciji generalnog konzula u Čikagu je već deset godina, od 2003.

Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije piše da Nikitović ima platu od oko 4.000 evra, odnosno 425.275 dinara, kao i dva automobila, oba 2008. godište - "porše kajen" i "audi". Nikitović, prema pomenutom sajtu, navodno nema nekretnine, kao ni štedne uloge, prenosi ovaj beogradski medij.

"Kurir" navodi i da su cene nekretnina u Čikagu izuzetno visoke, skoro kao u Njujorku. Tako, iznajmljivanje porodične kuće sa 3 spavaće sobe u predgrađu košta više od 4.000 dolara mesečno, dok najjeftinija varijanta košta najmanje 2.000 dolara mesečno.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je danas saopštilo da je "već pokrenulo proceduru" za opoziv Nikitovića.

U MSP je formirana i radna grupa sa zadatkom da preispita troškove funkcionisanja diplomatsko-konzularnih predstavništava u inostranstvu, u cilju maksimalne racionalizacije rada te službe.

Ministarstvo je najavilo da će eventualne nepravilnosti u radu DKP službe, koje budu ustanovljene, biti najoštrije sankcionisane u skladu sa važećim zakonima.

Izvor: 24sata/Kurir

Pogledajte još