Balkanci koriste najsporiji internet u Evropi

Prema rezultatima istraživanja koje je objavio portal Mashable, zemlja gde ljudi imaju priliku da koriste najbrži internet na svetu je Južna Koreja, dok su zemlje Balkana na samom začelju Evrope.

Preciznije rečeno, među zemljama sa najbržim internetom na svetu ne nalazi se ni jedna zemlja iz regije Balkana, Latinske Amerike ni Afrike.

Istraživanje ugledne kompanije Akamai pokazalo je da je brzina interneta u Makedoniji 3,3 Mbps, Hrvatskoj 3,24 Mbps, Albaniji 2,8 Mbps, Srbiji 2,39 Mbps, ali s druge strane više nego u Bosni i Hercegovini gde se "surfuje" brzinom od samo 1,97 Mbps.

Kompanija Akamai je saopštila da je prosečna brzina širokopojasnih veza u svetu u prvom tromesečju ove godine porasla za četiri posto i trenutno iznosi 3,1 Mbps.Prema tome, u većini balkanskih zemalja koristi se internet čija je brzina ispod svetskog proseka.

Studija kompanije Akamai pokazala je da ostale evropske zemlje koriste znatno brži internet od zemalja Balkana, pa se tako u Češkoj koristi internet brzine 9,6 Mbps, Austriji 7,5 Mbps, Rumuniji 7,5 Mbps, Nemačkoj 6,9 Mbps, Mađarskoj 6,6 Mbps, Slovačkoj 6,2 Mbps i Sloveniji 5,8 Mbps.

Poređenja radi, stanovnici BiH, zemlje u kojoj se koristi najsporiji internet u Evropi, koriste internet koji je oko sedam puta sporiji od interneta u Južnoj Koreji ali i pet puta sporiji od interneta koji koriste Česi i Letonci.

Izvor: B92, Index.hr

Pogledajte još