Kolubara ograničila kupovinu uglja na tri tone

"Bilo je onih koji su ranije pogodnosti zloupotrebljavali pa su tako kupovali velike količine uglja donoseći na uvid različite lične karte. Ogrev su prevozili do prvog stovarišta, pa ga prodavali po znatnom višim cenama. Zato smo uveli nove mere, da bi uglja bilo dovoljno za sve. Kod nas sušeni ugalj staje 8.462 dinara po toni, a sirovi ugalj 3.452 dinara", ističe Radoš Lazarević, iz RB "Kolubara".

Dnevno se na utovarnim punktovima "Kolubare” proda 30 tona sušenog i dvostruko više sirovog uglja.

Ukoliko više članova jedne porodice želi kupljene količine da utovari u jedan kamion, potrebno je da se prilikom kupovine pisanom molbom obrati službi prodaje i kao dokaz da su članovi istog domaćinstva priloži fotokopije ličnih karata.

"Tek tada mogu da dobiju saglasnost za takvu vrstu utovara. Do sada nije odbijen nijedan zahtev. Na primer, ukoliko dva ili više članova porodice zajedno kupuju ugalj, mogu ga utovariti u jedan kamion ako količina ne prelazi nosivost vozila. Kamioni tovare od dve do 20 tona uglja. Ovim se omogućava da potrošači nemaju veće troškove prilikom transporta", navode u RB "Kolubara” i dodaju da je zbog izuzetne potražnje kolubarskog uglja za ogrev početkom maja počelo je da radi novo utovarno mesto, takozvani grabuljar u Velikim Crljenima.

Prema podacima Službe za proizvodnju pre sedam dana utovarena je 1.101 tona uglja za široku potrošnju, što je najveća dnevna proizvodnja od početka rada grabuljara. Ovo utovarno mesto radi u tri smene, tako da nema zastoja u otpremi. Godišnje se tržištu Srbije isporuči više od 800.000 tona uglja za ogrev.

Izvor: Kurir

Pogledajte još