Zdravstveno stanje bivše prve dame SFRJ se popravlja: Jovanka svesna, ne želi posete

Jovanka Broz došla je svesti, zna gde je, u subotu je razgovarala sa lekarima, ali nije raspoložena da prima posete, saznaju "Novosti".

Zdravstveno stanje supruge nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, koja je u petak oko 13,30 primljena u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije, dehidrirana, izrazito pospana, nesposobna da komunicira i razaznaje ljude oko sebe, i dalje je teško, ali ima znakova poboljšanja.

„Jovanka Broz je danas u mnogo boljem stanju svesti nego kada je primljena. Analize su potvrile da joj je bolja i krvna slika, ali je i dalje hemodinamski nestabilna, njen krvni pritisak je nizak i prima terapiju za srce“, kaže za "Novosti" dr Zlatibor Lončar, direktor Urgentnog centra.

Urgentni centar saopštio je u subotu ujutru da je nakon intenzivne terapije i nege koji su primenjeni u petak i tokom noći došlo do blagog poboljšanja svesti kod gospođe Broz, ali je ona i dalje hemodinamski nestabilna.

Jovanka Broz je i pod stalnim, intenzivnim lekarskim nadzorom, njeno stanje se detaljno prati i primenjuju se mere koje su uobičajena procedura kod ovakvih stanja“, navedeno je u saopštenju.

Nekadašnju prvu damu SFRJ, koja se skrivala od javnosti duže od tri decenije, u Urgentni centar je u petak dovelo dvoje rođaka. Zapuštena, u stanju iz kojeg su lekari odmah zaključili da danima nije jela ni pila, ona je, prema tome što su rođaci ispričali lekarima, danima odbijala da se leči, a u bolnicu su je poveli tek kada više nije mogla da se opire. Odmah je priključena na infuziju, a preko maske je dobijala i kiseonik.

Jovanka Broz ima po leđima ozbiljne dekubitalne rane od ležanja, a odmah smo započeli sa saniranjem početne sepse“, kaže dr Lončar. „Čekamo definitivni nalaz za promene na koži koje ima na grudima i dojci. Sumnjamo na tumor, a prve rezultate sa patohistologije očekujemo u ponedeljak.

Nezvanično, Jovanka Broz, koja je decenijama živela sama, kao u izolaciji, već dugo zna da ima karcinom dojke, koji nije htela da leči, a sad se sumnja i na rak kože. U nekim ovdašnjim medijima, koje su u subotu prenosila i hrvatska izdanja, pojavile su se dezinformacije da je Jovanka Broz operisana.

To su izmišljotine“, kaže dr Lončar za "Novosti". „Niti se zasad planira bilo kakav hirurški zahvat, niti je Jovanka Broz u stanju da može na operaciju. Sačekaćemo rezultate histopatologije i još neke nalaze, pa ćemo na osnovu toga odrediti dalje mere lečenja.

Prema saznanjima "Novosti", u Urgentni centar u subotu su se javljali rođaci koji bi hteli da posete Jovanku Broz u bolničkoj postelji, ali su svi takvi zahtevi - odbijeni. Udovicu Josipa Broza dosad su, u petak, obišli prvo Rasim Ljajić, potpredsednik, a zatim i Ivica Dačić, predsednik Vlade Srbije.

Danas sam razgovarao sa gospođom Broz. Ona je svesna, zna da je u bolnici, ali mi je rekla da nije raspoložena da prima posete“, kaže dr Zlatibor Lončar.

I Titov unuk Joška pokušao je da poseti Brozovu udovicu, ali je po savetu lekara, za sada odustao.

Kontaktirao sam sa direktorom Urgentnog centra, koji mi je rekao da Jovanka nije u stanju da prima posete. Oni za sada ne mogu da daju nikakve prognoze. Dogovorili smo se da ostanemo u kontaktu, i da sačekamo da malo ojača, da bolest bude sanirana, pa da je obiđem“, kaže Joška Broz za "Novosti".

On je potvrdio da je od hrvatskih novinara saznao da je i Miša, Titov sin iz braka sa slovenačkom komunistkinjom Hertom Has, koji inače živi u Zagrebu, obavešten o maćehinoj bolesti. Članovi porodice, koji već godinama retko komuniciraju, nisu uspostavili kontakt ni sad, i nisu se dogovorili za neku zajedničku posetu.

Nemam informacije da bi Mišo u ovom trenutku mogao da dođe u Beograd“, kaže njegov advokat Violeta Kočić Mitaček, koja u ostavinskoj raspravi zastupa i Joškinu sestru Zlaticu. „Svi čekamo razvoj događaja i nadamo se da će Jovanka, uprkos godinama i zapuštenoj bolesti, malo ojačati. Biće vremena za posete.
(old_image)
Tri dana pre nego što je otišla u bolnicu čuo sam se sa Jovankom Broz. Zvučala je utučeno. Naši razgovori ranije su trajali najmanje po pola sata, a ovaj se završio za nekoliko minuta“, iznosi za "Novosti" Milan Šarac, publicista i režiser, jedan od retkih ljudi s kojima je bivša prva dama Jugoslavije komunicirala.

Šarcu se poslednji dijalog s Titovom udovicom urezao u sećanje.

- Kako ste, gospođo Jovanka?

- Kako drugi hoće, moj Milane. Kako drugi hoće...

- Šta ste odlučili, hoćete li da budete sagovornik za knjigu "Između života i smrti"?

- A ko je još u njoj?

- U prvom izdanju su mnogi naši velikani. Sada hoću da zamolim vas, mitropolita Anfilohija Radovića..

- E, pozdravi mi mnogo Amfilohija, njega mnogo volim i cenim. Hoću i ja onda da pričam za tu knjigu. Svrati do mene sledeće nedelje...

Milan Šarac kaže da je, kao i obično, za susret spremio bocu dobrog manastirskog vina, koje je Jovanka izuzetno volela.

Gojaznost je počela ozbiljno da je muči, ali nije prihvatala da drži dijetu. Uvek je tražila da joj donesem dobro jagnjeće pečenje i crno vino. Bila je veliki gurman.

Šarac kaže da je Jovanka Broz u poslednja dva meseca prekinula sve kontakte sa poznanicima.

Prvo sam mislio da je to neki od njenih hirova. Volela je tako da "otkači" ljude na neko vreme, a onda nastavi da se druži kao da ništa nije bilo. Međutim, u razgovorima sa drugim njenim prijateljima shvatio sam da ne komunicira ni sa kim. Zvao sam je veoma često, ali mi se javila tek prošle nedelje.

Šarac navodi da je Titova udovica u poslednje vreme bila veoma razočarana zbog sporosti ostavinskog postupka.

"E, moj Milane, pre ću ja pozdraviti Tita nego što će se završiti ostavinski postupak", govorila mi je. Njeni prijatelji, stari Titovi generali i ministri pokušali su da je nagovore da zajedno osnuju fondaciju "Josip Broz Tito", ali ih je odbila. Rekla im je da će razmisliti, ali kad se završi ostavinski postupak“ kaže Šarac.

Izvor: Novosti

Pogledajte još