Savet bezbednosti UN danas raspravlja o KiM

U tom izveštaju generalni sekretar UN ocenjuje da sprovođenje Briselskog sporazuma ostaje "najveći izazov".

Delegaciju Srbije predvodiće ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić koji će, kako je saopštilo Ministarstvo, izvestiti o situaciju na KiM, kao i o naporima koje Vlade Srbije čini na implementaciji sporazuma Beograda i Prištine, od 19. aprila.

Mrkić je najavio da će jedna od glavnih poruka biti da se dogovoreno u okviru sporazuma mora poštovati i sprovesti.

"Mi želimo da dubinski sagledamo izveštaj UNMIK-a, da ga procenimo i iznesemo sva naša viđenja. Ali, svakako da ćemo u svetskoj organizaciji, na najvišem mestu, ukazati da je najbitnije da ono što je dogovoreno stvarno bude i sprovedeno"
, rekao je Mrkić za Tanjug pred odlazak u Njujork.

"Posle potpisivanja prvog sporazuma sa prištinskim vlastima ima nekih tumačenja koja su 'stvaralačka', pa čak i 'maštovita' i ne odgovaraju slovu sporazuma", upozorio je Mrkić.

"I mi ćemo ukazati svima do to tako ne može da bude i da svako mora da poštuje ono što je potpisao", poručio je šef srpske diplomatije.

Ban Ki-Mun, u redovnom tromesečnom izveštaju u koji je Tanjug imao uvid, napominje da je sada najveći izazov na Kosovu sprovođenje sporazuma koji su u Briselu potpisali premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači i podseća da Beograd nastavlja razgovore s predstavnicima Srba sa severa Kosova, koji se i dalje protive primeni sporazuma.

Generalni sekretar poziva vlasti u Beogradu i Prištini da udvostruče napore kako bi se utvrdila sudbina nestalih osoba - njih 1.726 - i procesuirali svi odgovorni za ratne zločine.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel ocenila je, u međuvremenu, da je UNMIK doživeo neuspeh u istragama vezanim za sudbine civila, uglavnom Srba, koji su nestali tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine, što je doprinelo tome da na Kosovu prevlada atmosfera nekažnjavanja zločina.

U najnovijem izveštaju Amnestija, koji će biti predstavljen uoči debate o Kosovu u SB UN, navedeno je da su rođaci nestalih, uglavnom kosovskih Srba, podneli oko 150 žalbi u kojima tvrde da UNMIK nije istražio otmice i ubistva njihovih rođaka.

"Nema zastarevanja u slučajevima zločina protiv čovečnosti i Ujedinjenim nacijama ne bi trebalo da bude dozvoljeno da izbegavaju svoje obaveze"
, istakla je ta organizacija.

Premijer Srbije Ivica Dačić, koji je ranije bio najavio da će prisustvovati sednici SB UN u Njujorku, saopštio je u utorak u Briselu, posle razgovora s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, da ipak neće ići zbog obaveza.

"Trebalo je da putujem zajedno sa (direktorom Kancelarije za KiM Aleksandrom) Vulinom i (ministrom spoljnih poslova Ivanom) Mrkićem, ali suviše je obaveza"
, rekao je Dačić, podsećajući da će sednica vlade o rekonstrukciji biti održana krajem ove nedelje.

Tanjugu je u kabinetu kosovskog premijera Hašima Tačija danas potvrđeno da ni on neće putovati u Njujork i da će delegaciju Kosova na sednici SB predvoditi ministar inostranih poslova Enver Hodždaj.

Izvor: B92

Pogledajte još