Zanimljivi podaci: Ovo (možda) niste znali o "vijagri"

Evo još nekih...

Među Evropljanima malu plavu pilulu najviše konzumiraju Britanci, posebno stanovnici Bristola. Na drugom mestu po potrošnji "vijagre" u zemljama EU nalaze se čuveni "latinski ljubavnici", Italijani, a na trećem mestu su Nemci.

"Vijagra" je lek koji se najviše falsifikuje, tvrde istraživači farmaceutske kuće "Fizer", koja je proizvodi. Prema njihovim istraživanjima, kada na internet pretraživaču otkucate izraz "kupiti vijagru" pojave se čak 22 sajta preko kojih možete "povoljno i brzo" nabaviti taj lek. Međutim, 80 odsto njih prodaje falsifikovanu "vijagru".

Ovu pilulu nikada ne smete konzumirati sa sokom od grejpfruta, jer ova voćka sadrži određene komponente koje blokiraju dejstvo enzima CYP3A4, neophodnog za pravilnu apsorpciju leka bez neželjenih efekata. S druge strane, masne namirnice usporavaju efekat vijagre. Stoga, ukoliko planirate uzbudljivo veče sa dragom osobom, opredelite se za laganu večeru.

Iako je američka Agencija za hranu i lekove odobrila proizvodnju i prodaju "vijagre" kao leka protiv erektilne disfunkcije, prvobitna namena male plave pilule bila je da leči anginu pektoris. Međutim, pacijenti oboleli od angine pektoris koji su vijagru koristili tokom probnog perioda nisu primećivali nikakvo poboljšanje u vezi sa tom bolešću, ali jesu zapazili jednu neobičnu nuspojavu koja je vijagri kasnije obezbedila ogromnu popularnost.

Osim što pomaže muškarcima koji imaju problema sa erekcijom, od "vijagre" i cveće brže raste! Izraelski naučnik Jakov Lešem otkrio je da ukoliko ruže, karanfile ili bele rade zalije rastvorom od samo dva odsto normalne doze namenjene muškarcima, ovo cveće brže raste, bogatije cveta, a kada se ubere duže ostaje sveže.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još