Gas za domaćinstva skuplji od danas za 4,4 odsto

Gas za domaćinstva u Srbiji poskupeće u proseku za 4,4 odsto od 1. septembra. Prosečna cena gasa za domaćinstva biće 46,3 dinara po kubnom metru.

Kako se navodi na sajtu Agencije za energetiku, poskupljenje gasa odobreno je pošto je za 6,4 odsto povećana nabavna cena gasa, po kojoj "Srbijagas" snabdeva 33 javna snabdevača.

Za sve kupce priključene na distributivne sisteme gas će u proseku biti skuplji za 5,7 procenata i koštati 42,9 dinara po kubnom metru.

Cene prirodnog gasa koje potrošači plaćaju različite su kod javnih snabdevača, zbog različitih troškova distributivnih sistema (mrežarina).

Agencija za energetiku je navela da nisu promenjene cena pristupa sistemima za transport i distribuciju gasa, odobrene 2011. godine. Ističe se da se, u zavisnosti od učešća tog troška u ukupnoj ceni, povećanje cena prirodnog gasa krajnjim kupcima kod 33 javna snabdevača kreće u rasponu od 1,9 odsto do 6,4 odsto.

"Cena po kojoj 'Srbijagas' prodaje gas javnim snabdevačima je poskupljenjem usklađena sa realnim troškovima po kojima to preduzeće kupuje gas iz uvoza i domaće proizvodnje"
, navela je Agencija.

Izvor: rts

Pogledajte još