Da li je porodiljsko prepreka za uspešnu karijeru?

Čak 51 odsto žena iz istraživanja je iskusilo negativan uticaj trudnoće i porodiljskog odsustva na karijeru , od toga:

  • 43 odsto je dobilo otkaz u trudnoći ili nakon povratka s porodiljskog odsustva
  • 34 odsto je degradirano nakon što su objavile trudnoću ili nakon povratka s porodiljskog odsustva
  • 23 odsto nije promovisano zbog trudnoće i porodiljskog odsustva

Žene žele fleksibilno radno vreme u prvim godinama života deteta:

  • 51 odsto žena ostaje na porodiljskom dopustu godinu dana
  • 14 odsto do 6 meseci, a 14 odsto od šest do 12 meseci
  • 21 odsto koristi porodiljsko odsustvo duže od godinu dana

Mnoge žene bi htele fleksibilno radno vreme u prvim godinama života deteta kako bi ostvarile veću ravnotežu privatnog i poslovnog života. Fleksibilno radno vreme je važna pretpostavka za povećanje broja žena na vodećim pozicijama.

Žene koje su na visokim pozicijama ili imaju takve ambicije na porodiljskom dopustu ostaju do šest meseci. Čak 32 odsto njih navodi da bi rado pristale na aranžman gde u prvih šest meseci održavaju kontakt sa timom telefonom i mejlom te nakon šest meseci kombinuju rad od kuće s odlascima u kancelariju. Tome bi mogao doprineti i nedavno pokrenuti projekat Mamforce koji pomaže kompanijama pri uvođenju fleksibilnog radnog vremena.

Kako žene mogu umanjiti negativan uticaj trudnoće i porodiljskog odsustva na karijeru?

Žene planiraju trudnoću ali ne i porodiljsko odsustvo. Porodiljsko odsustvo zahteva strateški pristup, od vremenskog plana, učešća u pronalaženju zamene, utvrđivanju načina komunikacije, te povratka. Ako se radi o dugom porodiljskom odsustvu, posebnu pažnju je potrebno posvetiti održavanju i izgradnji mreže kontakata, kao i veština.

Kako poslodavci mogu aktivnije upravljati porodiljskim odsustvom?

Komunikacija tokom porodiljskog odsustva, sa strane žena i sa strane poslodavaca je veliki problem. Promene u poslovnom svetu su danas jako dinamične. Čak i u mesec dana se mogu desiti velike promene, tako da je informisanost jako važna naročito ako se radi o ženi na menadžerskoj poziciji.

Žene treba da preuzmu inicijativu ovde, jer će poslodavac u protivnom verovatno pretpostaviti da ona ne želi nikakvu komunikaciju tokom porodiljskog odsustva. Na poslodavcu je da se drži dogovora o komunikaciji tokom trajanja porodiljskog odsustva.

Žene će na taj način videti da se na njih i dalje računa, da njihova karijera ima budućnost što će se pozitivno odraziti na lojalnost prema kompaniji.

Fleksibilno radno vreme će omogućiti ženama bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života a poslodavcima manje problema sa pronalaženjem odgovarajućih zamena za žene na porodiljskom odsustvu .

Povratak na posao je često povezan sa krivicom zbog ostavljanja deteta , predrasudama prema ženama s decom. Tu puno može pomoći mentoring žena iz kompanije koje su bile u istoj situaciji.

Pogledajte još