Neki novi klinci: Stigao je i prvi septembar!

Odavno za mnoge od nas prvi septembar ne znači ranac na leđima i sedenje u školskim klupama, taj datum nam je sada važan jer je to novi početak za one koje volimo. Sutra će mnogo đaka krenuti u školu. Stariji đaci će se radovati, prvačići će biti uplašeni od toga šta ih to očekuje iza velikih školskih vrata i magije časa koji njima, srećom, traje 30 minuta.

U klupe će sesti oko 71.000 prvaka, a i ove godine đaci od 1. do 4. razreda osnovne škole koriste besplatne udžbenike.

Sofija Milenković je od sutra đak prvak. Nakon bezbroj pitanja: "Koliko je još dana ostalo do mog polaska u školu?" želje i išekivanja, došao je i taj za nju veliki dan.

(old_image)

Ipak, ona kaže da se ne boji , zato što je sa svojim drugarima provela jednu veselu školsku godinu u Predškolskom. Tu je naučila da čita i piše i ona misli da se to veliko druženje sada samo nastavlja.

Možda joj je lakše zato što je njena sestra Anja, već četvrti razred pa joj može pomoći da prebrodi školske probleme i onda kad zaškripi u rešavanju "složenih" zadataka. Osim pomoći kod učenja sestra joj može i dati neku svoju svar koju je prerasla i tako pomoći roditeljima zato što su dva školarca veliki udarac na porodični budžet.

(old_image)

Kako za prvi dan škole graderoba mora da bude nova od olovke do patika, roditelji su za to morali da izdvoje pozamašnu sumu. Trebalo je kupiti patike, garderobu, ranac, pribor za školu. Ipak ovo je zemlja Srbija gde bake i deke vode glavnu reč što se unučadi tiče, pa su tako kažu roditelji male Sofije i oni dali svoj doprinos svemu.

Sećate li se pesme koju smo nekada davno, uzbuđeni i uplašeni od tog novog sutra i velikog prvog dana u školi ,recitovali? Neka je srećna nova školska godina prvacima i svim drugim đacima.

"Petliću pevaču
Sutra me probudi
Pre nego što ptice
Iz gnezda poskaču ,
Pre dece i ljudi
Vikni glasom jasnim
Prvi dan u školi
Da ti ne zakasnim"

Pogledajte još