Srbi traže status manjine u Sloveniji

Nakon okupljanja ispred sedišta Saveza srpske dijaspora, ta grupa se uputila ka Ministarstvu kulture Slovenije, zastavši ispred ambasade Srbije i gradske Skupštine, javila je slovenačka agencija STA.

Savez srpske dijaspore održao je četvrtak konferenciju za novinare na kojoj je pozvao slovenačku vladu da Srbima u Sloveniji dodeli status nacionalne manjine.

Predsednik Saveza Saša Gajić je rekao za slovenačku agenciju STA da je srpska zajednica u Sloveniji diskriminisana u odnosu na tri Ustavom priznate manjine - italijansku, mađarsku i romsku.

Gajić kaže da je srpska zajednica bila diskriminisana i kada je u pitanju pristup evropskim fondovima dodeljenim Ministarstvu kulture Slovenije. Reč je o fondu od oko 15 miliona evra, navodi STA i prenosi da u Ministarstvu kulture Slovenije kažu da nije bilo nikakve diskriminacije i korupcije kada se dodeljivao taj novac manjinama.

Komentarišući mali broj danas okupljenih, Gajić je kazao da su organizatori samo želeli da skrenu pažnju na svoje zahteve i da će, ukoliko oni budu ignorisani, u roku od nekoliko meseci biti organizovan protest sa nekoliko hiljada ljudi.

Izvor: Tanjug via RTV

Pogledajte još