Restoran „Trpeza“

Ako želite da sednete za trpezu odaberite pravo mesto za to – restoran „Trpezu”. Ušuškan u krošnje grana Karađorđevog parka predstavlja idealno mesto za ručak u vrelim letnjim danima.

Glavni kuvar Radomir Vlačić, Raša, došao je na ideju da srpske tradicionalne specijalitete presvuče u novo, sasvim drugačije ruho. U ovom restoranu možete jesti jagnjetinu i teletinu na tradicionalan način, ali i specijalitete kao što su marinirana piletina u sprajtu i sosu od koka–kole ili teletina u čoko oranž sosu… Raša nam je predočio neke od svojih ideja koje planira da sprovede u delo:

- Približivamo ljudima način kuvanja, ali to ne znači da ćemo demistifikovati sam kuvarski zanat, samo hoćemo da umanjimo " frku" oko kuvanja. To je glavni cilj i poenta mojih televizijskih emisija. Radiću ih po principu Džejmija Olivera gde ćemo ljudima približiti neke još uvek nepoznate strane nemirnice. I to će sve moći da se proba u „Trpezi”. U pripemi je i knjiga s mojim pričama i receptima, koje će pratiti 60 fotografija.

Dočekali su nas predjelom dobrodošlice „Kombinovanom hladnom trpezom“. To je klasično predjelo čiji sastojci potiču iz raznih krajeva Srbije, što ne čudi jer je Raša potpredsednik pokreta Slow food u Srbiji, u kome se posebna pažnja posvećuje poreklu namirnica. Tako da kozji sir donose iz okoline Čačka, goveđi pršut sa Zlatibora, duvan čvarke iz Valjeva. Predviđeno je da se služi za dve osobe i košta 960 dinara.

Rašin lični specijalitet, rolnice od bifteka u sosu od semena bundeve, zamenio je ovu bogatu dobrodošlicu. Priprema se od sitno seckanog bifteka u kori od piletine sa sosom od blendiranih semenki bundeve sa domaćim mileramom. Cena mu je 290 din.

Treći specijalitet koji su nam predstavili bila je punjena rolovana piletina sa rukolom i pršutom. Cena je 840 dinara. Zatim su usledili još neki specijaliteti domaće kuhinje: sarmice od zelja i jagnjeći kotleti. Kotleti se pripremaju od najfinijih komada jagnjetine ispečenih na ćumuru. Serviraju se sa grilovanim povrćem i začinskim biljem ubranim u bašti. Cena je 990 dinara.

Vinska karta obiluje vinima iz svih krajeva sveta, ali će vam domaćin uvek preporučiti neko sa naših prostora. Za kraj su ostavili sufle, topli kolač sa crnom čokoladom i jajima, po ceni od 340 dinara. Tajna je da kora bude dobro ispečena, a fil kremasto tečan. Za kraj, Raša nam je otkrio “male tajne velikih majstora kuhinje“:

- Gosti su mi najveća inspiracija. Mnoga jela osmislim u trenutku dok razgovaram sa gostom. Nije bitan samo “final touch“ već i kvalitet namirnica, način pripreme. Sos je jako važan deo specijaliteta, treba da ga ima toliko da gostu zagolica maštu da dođe ponovo.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još