Remake festival u Berlinu od 11. do 15. septembra

Radionice, predavanja i performansi nalaze se u sklopu interesantnog programa koji pokriva tri glavne teme festivala : RESET, RETHINK i RECREATE.

Iz partnerstva sa Platoon Kunsthalle Berlin rodila se nova forma Remake festivala, i nakon dve uspešne godine u Beogradu, festival dolazi u Berlin. Okupiće najeminentnije umetnike iz Beograda i Berlina, koji će uvesti DIY makers kulturu u svakodnevni život.

„Oduševljeni smo činjenicom da Remake dolazi u Berlin. Odmah smo osetili povezanost i razumevanje sa misijom festivala, konceptom i vrednostima koje promoviše“, rekao je o saradnji sa Remake festivalom Christoph Frank, koosnivač organizacije Platoon.

Dejana Popović, generalni menadžer festivala, produbljuje fokus Remake festivala kao šanse da se ljudima pokaže održiva alternativa masovnoj proizvodnji i konzumerizmu: „Mi slavimo kreativnost i želimo da pokažemo kako nekoliko jednostavnih ideja mogu rezultirati inovativnim, etičkim rešenjima koja svako može da priušti. Reciklirati je zabavno“.

Program Remake festivala pokriva tri glavna polja :
RESET faza teži istraživanju savremenog dojma otvorene ekologije, održivosti, holističkog načina života, urbanog baštovanstva i viziji budućnosti.
RETHINK sesije će se baviti novim, nadirućim kulturama, na primer open source kulturama, otvorenom dizajnu, haktivizmu, upcycling-u, socijalnoj ekonomiji i DIY pokretu.
RECREATE deo će se sastojati iz radionica u kojima će učesnici naučiti proces upcycling-a, gde će redizajnirati nameštaj i inicirati urbane intervencije.

Među mnogobrojnim umetnicima koji će učestvovati na festival izdvajaju se radionice sa Pastperfekt koji će stvoriti skulpturu od odbačenih materijala, Krishke će praviti unikatne saksije koristeći cement i stare flaše, Uroš Pajović će praviti stolice i nameštaj od kartona i Earthship Biotectur u ambicioznom poduhvatu kreiranja prostora koji oslikava različite elemente Earthship zgrada.
U dvorištu KUNSTHALLE-a, džinovski Plastique Fantastique balon će biti lokacija radionica, dok će Bosso Fataka praviti svoju orgomnu, impresivnu instalaciju. Večernji program će se sastojati od eklektičnog miksa raznih didžejeva, performansa koji izvode Joyce Clay i Dadara, neonski plesni performans šou Vostperton, koncert Marco Barotti-a sa pneumatičnim bubnjem i vizuelni šou koji priprema Arai Tatsuru. Makers Market Berlin, koji će biti održan u nedelju, kompletira ovaj dinamičan i inspirišući festival.

Remake je bogatiji za saradnju sa Fab Lab Berlin, How.do, Betahaus, Material Mafia, Artconnect Berlin i Pictoplasma koje svrstava u svoje partnere. Kompletan program sa imenima umetnika će biti saopšten u narednim danima.

Prethodna dva izdanja festivala Remake u Srbiji su zabeležila veliki uspeh. Broj učesnika se popeo na 4.000, a festival je 2011. godine dobio nagradu Euclid mreže i UniCredit Fondacije za najbolje inovativno rešenje problema Napulja. Remake je odneo pobedu u konkurenciji 200 drugih projekata iz 37 zemalja sveta.

Težnja Remake festivala je da motiviše ljude da nastave da uče i preuzmu aktivnije uloge u svojim društvima. Jedinstvena saradnja među internacionalnim umetnicima i dizajnerima je otvorena za publiku, sve koji žele da promene nešto, ili žele da se upuste u DIY pokret i naravno, ne boje se da malo isprljaju ruke.

Pogledajte još