Rad ministara ocenjivaće se na svakih 6 meseci

Prvi potpredsednik i lider SNS insistirao je da se skrate rokovi za analizu rezultata i da se uvedu češća merenja "prolaznih vremena" nego što je to bio slučaj u dosadašnjoj političkoj praksi.

"Ako svi znaju da će na pola godine biti ocenjivan njihov rad i da nema nesmenjivih i nedodirljivih, svi će da vode računa. Angažovanje i energija biće na neuporedivo višem nivou"
, poručio je Vučić.

Posle preuzimanja funkcija, sledeći zadatak novih ministara je da odaberu državne sekretare koje bi trebalo da imenuju već ove ili sledeće nedelje.

"Sada nas čeka rekonstrukcija Vlade "po dubini", u državnoj upravi i u lokalnim samoupravama. Nije cilj da se smenjuju profesionalni već samo postavljeni kadrovi"
, rekao je Novostima premijer Ivica Dačić.

Bivša guvernerka Srbije Kori Udovički potvrdila je u sredu za Novosti da postoji mogućnost da bude angažovana u Vladi, ali da je još rano govoriti o tome kakvo će zaduženje da dobije:
"Razgovarala sam sa prvim potpredsednikom Vučićem i ljudima iz njegovog kabineta o projektu reforme organizacije rada Vlade u ekonomskim resorima. Praktično, tek smo na početku dugih i ozbiljnih rezgovora i potpuno je besmisleno sada govoriti o bilo kakvim funkcijama", rekla je Kori Udovički, koja je sada na čelu Centra za visoke ekonomske studije (CEVES) u Beogradu.

Kako saznaje ovaj list, prvi zadatak je da se popune sve funkcije koje će ostati upražnjene zbog izbacivanja URS iz vladajuće koalicije. Prema grubim kalkulacijama, reč je o oko stotinu kadrova u ministarstvima, javnim preduzećima, upravnim i nadzornim odborima...

U Dinkićevom taboru ne očekuju nikakve "političke odmazde" jer su, kako tvrde, "njihovi kadrovi profesionalci, a ne partijski igrači".

"Osim državnih sekretara koji su već napustili Nemanjinu, svi ostali - savetnici, pomoćnici, direktori i rukovodioci u javnim preduzećima, članovi upravnih odbora - nisu naši funkcioneri već profesionalci koji su došli konkursu ili su ljudi iz samih institucija. Oni nisu dobili nalog stranke da se povuku, a očekujem da prema njima neće biti odmazde", kaže za Novosti Vladimir Ilić, član predsedništva URS.

Bratislav Gašić, potpredsednik SNS, kaže za Novosti da njegova stranka nikada nije sprovodila odmazdu prema političkim rivalima:

"To pokazuje i veliki broj kadrova DS koji su i dalje na funkcijama".

Socijalisti, ipak ukazuju da je URS zvanično prestao da bude partner u vladajućoj koaliciji čime će biti promenjen i položaj njihovih kadrova:

"Odlazi i čitava njihova postavka sa nižih nivoa, što je politički automatizam, a ne nečija želja za revanšizmom",
najavila je Dijana Vukomanović, potpredsednik SPS.

Dvojac do Evrope

Branku Ružiću i Tanji Miščević precizirane su nadležnosti u procesu evropskih integracija. Prema odluci Vlade, ministar bez portfelja usmeravaće i usklađivati rad svih resora i posebnih organizacija u oblasti evropskih integracija, a Miščevićeva će voditi pregovore do potpisivanja Ugovora o pristupanju.

Srpski tim za pregovore sa EU imaće do 20 ljudi, u njemu će biti stručnjaci iz oblasti o kojima će se pojedinačno pregovarati, kazala je u sredu Tanja Miščević.

Vladinom odlukom, ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin, ovlašćen je "da usmerava i usklađuje rad ministarstava i posebnih organizacija vezanih za KiM".

B92, Večernje Novosti

Pogledajte još