Deset saveta čuvenog milijardera

Mark Cuban, američki milijarder "težak" oko 2,8 milijardi dolara, možda najpoznatiji po tome što je vlasnik NBA tima Dallas Maverics, i koji je svo svoje bogatstvo sam stvorio, u svojoj knjizi 'If I Can Do It, You Can Do It' opisao je svoj put do uspeha.

"Svako ko je započeo sopstveni posao ima svoj pravila i smernica", smatra Cuban. Deset saveta koje je uputio mladim preduzetnicima, prenosi Business.hr:

1. Ne otvarajte vlastitu kompaniju ukoliko to nije vaša opsesija ili ogromna ljubav.


2. Ukoliko unapred imate razrađenu izlaznu strategiju, taj posao nije vaša opsesija
.

3. Zaposlite ljude za koje smatrate da će voleti da rade u tom radnom okruženju.

4. Prodaja leči sve. Detaljno razradite na koji će način vaša kompanija zaraditi novac i na koji ćete način ostvariti zadati plan prodaje.

5. Budite svesni vaših glavnih prednosti i kompetencija, na njih se fokusirajte i budite najbolji u vašem poslu. Platite ljude koji imaju najbolje kompetencije. Izuzev glavne delatnosti, zapošljavajte ljude koji će se lako uklopiti u vašu korporativnu kulturu, a nisu previše `skupi`.

6. Aparat za espreso? Da li se vi šalite?
Ručak je prilika da odete iz kancelarije i razgovarate. Dan ima 24 sata, a ako ljudi vole ono što rade, pronaći će načina da provedu što više vremena obavljajući svoj posao.

7. Kancelarije su nepotrebne. Otvoreni prostori omogućuju svima da budu u toku s trenutnim radnim tempom i pružaju osećaj zajedništva. Ako zaposleni ima potrebu za privatnošću, uputite ga u toalet gde se može zaključati i biti sam sa sobom. Nema ništa privatnog u start-up kompaniji. Moj najveći strah bila je mogućnost da ću slučajno zaposliti nekog ko želi da izgradi poslovno carstvo.

Bežite što dalje od osobe koja želi da lete prvom klasom ili želi da ima ličnu sekretaricu. Ona vam nije potrebna i zgadiće vam celu kompaniju.

8. Kompanija bi trebalo da bude u jednom nivou.
Ukoliko imate menadžere koji odgovaraju drugim menadžerima iznad njih, verovatno ćete da propadnete.

Jednom kad se proširite izvan granica start-upa, možete zapošljavati menadžere koji će onda biti odgovorni za kreiranje poslova.

9. Ne trošite novac na nepotrebne stvari. Siguran znak propasti start-up kompanije je kad počnete okolo da delite polo majice sa svojim logom.

Ukoliko se reklamirate na nekom sajmu ili priredbi, normalno je da svojim zaposlenima podelite prepoznavajuću odeću, ali ukoliko smatrate da će oni to nositi nakon radnog vremena, varate se i očigledno nemate pametniju ideju kako da potrošite svoj novac.

10. Neka posao bude zabavan vašim saradnicima.

Kontrolišite nivo stresa u kancelariji i nagradite svako dostignuće vašeg osoblja. U mojoj prvoj kompaniji MicroSolutions, nakon što smo imali rekordnu prodaju u mesecu ili je neko napravio nešto zaista posebno, hodao bih po kancelariji s novčanicama od sto dolara i delio ih prodajnom timu. Imali smo i `zvanično` piće kompanije - Kamikaze. Svaku noć smo vodili zaposlene u bar i svima kupovali jednu ili deset rundi.

B92

Pogledajte još